Hlavní obsah

Gross je proti zvýšení spoluúčasti pacientů

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) je proti zvýšení spoluúčasti pacienta. Řekl to v úterý novinářům po své schůzce se zástupci zdravotnické veřejnosti. Vicepremiér Martin Jahn tak se svým návrhem platit za recept 20 korun, za návštěvu lékaře až 80 Kč a za den v nemocnici zřejmě neuspěje.

Foto: Jana Vančatová

Poryvy větru vyvrátily i mnoho stromů na největším libereckém sídlišti Rochlice

Článek

"V tuto chvíli není zodpovědné a možné vkládat do systému více peněz od lidí, protože jím protečou a pouze na tom budou profitovat ti, kteří na takto fungujícím systému již profitují," prohlásil premiér. Dodal, že není zodpovědné vkládat do systému více peněz, jak ze státní kasy, tak od lidí dokud "nezajistíme to, že se budou jednotlivé části zdravotnictví chovat odpovědně".

Premiér jednal se zdravotníky v Kramářově vile téměř tři hodiny a podle jednotlivých účastníků schůzka se bude opakovat zhruba za 14 dní až tři neděle, kdy již se bude hovořit nad konkrétními návrhy.

Koncepce bude v únoru

"Jsem přesvědčen, že v únoru bude mít vláda na stole dlouhodobou koncepci, ze které budou vycházet i jednotlivé kroky, které uděláme ještě v tomto volebním období," řekl Gross. Dodal, že tato vláda má ambice předat zdravotnictví ve stabilizované podobě. "A na tom nic neměním."

Podle jeho dalších slov ve zdravotnictví se hodně plýtvá a právě plýtvání je třeba zamezit. Chce jít proto cestou hledání racionálních opatření uvnitř stávajícího systému zdravotnictví. Jednání se nezúčastnila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, která je na týdenní zahraniční cestě a která je proti zvýšení spoluúčasti.

Na tvorbě koncepce se má podílet i tým vicepremiéra Jahna, který naopak pro vyšší spoluúčast je. Navrhuje například 20 korun za recept, 50 až 80 Kč za návštěvu lékaře a poplatek za den v nemocnici. Zdá se ale, že se svými návrhy neuspěje, a to i přesto, že některé poplatky by měly být sociálně slabším kompenzovány.

Rath navrhl připojištění

Prezident České lékařské komory David Rath při úterní schůzce navrhl zavést komerční připojištění. "Bylo by to v zájmu jak většiny pacientů, tak i ekonomiky zdravotnictví," řekl Právu. V první fázi by se ale muselo říci, co se do připojištění vůbec zahrne a teprve pak ho budovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám