Hlavní obsah

Gripeny v Pobaltí startovaly během měsíce již k pěti incidentům s Rusy

Novinky, jas

Během prvního měsíce ochrany vzdušného prostoru pobaltských států měly české gripeny pět ostrých startů. Jak v úterý oznámila armáda, čeští piloti zasahovali výlučně kvůli ruským strojům, které nekomunikovaly.

Foto: Armáda ČR; 3. úkolové uskupení Baltic Air Policing

Transportní letouny An-72 a Su-35S

Článek

V jednom případě byly stroje ze cvičení odveleny k identifikaci letounu, který se ukázal být ruským An-30. Ve dvou případech Češi startovali k ruským letounům, které neměly zapnuté odpovídače, což stanovují pravidla pro lety na civilních tratích.

„V dalším případě šlo o dopravní letoun bez platného letového plánu doprovázený dvojicí stíhacích letounů. Pátý z ostrých vzletů se konal koncem minulého týdne, kdy čeští stíhači opět identifikovali dopravní letoun, který nekomunikoval s řízením letového provozu,” shrnula armáda.

Foto: Armáda ČR; 3. úkolové uskupení Baltic Air Policing

Stíhací bombardér Su-34 Fullback

„Statistiky prvního měsíce působení 3. úkolového uskupení Baltic Air Policing v Estonsku svědčí o nezbytnosti naší přítomnosti v regionu,” shrnul náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Zatímco český kontingent působí na základně v Estonsku, belgické a dánské letectvo s letouny F-16 hlídkuje nad Pobaltím z litevské základny Šiauliai. Pět gripenů bude na misi působit do poloviny ledna příštího roku.

Foto: Armáda ČR; 3. úkolové uskupení Baltic Air Policing

Transportní letoun An-26

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám