Hlavní obsah

Greenpeace opět pronikli k sídlu vlády, ze zahrady udělali hřbitov

Právo, Novinky, ČTK, jas, jfk
Praha
Aktualizováno

Ekologičtí aktivisté z organizace Greenpeace v průběhu středečního jednání kabinetu pronikli na zahradu Strakovy akademie. Protestují proti možnému prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Demonstranti si přinesli sedmdesát osm křížů s názvy severočeských měst a obcí, které kvůli těžbě zmizely z map. Zahradu proměnili v symbolický hřbitov.

Článek

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala nepřekročit limity těžby, aktivistům vadí, že ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek spolu s premiérem Petrem Nečasem (oba ODS) připustili prolomení limitů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti Greenpeace

"Koalice se zavázala, že limity těžby zachová a legislativně zajistí. Pokud panu ministru Kocourkovi pojmy „legislativní zajištění“ a „zrušení“ splývají, měl by svojí funkci ministra legislativně zajistit,“ okomentoval plány na prolomení těžebních limitů Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace.

Policie demonstranty zadržela

Policie v zahradě Úřadu vlády zadržela osm aktivistů. „Policisté tyto osoby vyzvali k podání vysvětlení, skupina pak dobrovolně následovala policisty na nejbližší služebnu,“ uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Podle ní se zadržení dopustili správního deliktu a hrozí jim až pětitisícová pokuta.

Jak Právu řekl aktivista Greenpeace Jan Rovenský, zadrženi byli ti účastníci happeningu, kteří nestačili po vztyčení křížů přelézt plot zpátky na ulici, zatýkalo se jen v zahradě. „Celkem přelezlo asi dvacet lidí, ale většina stihla se vrátit ještě před příchodem policie,“ řekl Právu Rovenský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policisté vyvádí demonstranty

Územní limity vymezily území pro těžaře už v roce 1991, jenže těžební společnosti se s jejich existencí nechtějí smířit. Prolomení těžebních limitů žádají zejména teplárny, které tvrdí, že v důsledku nedostatku uhlí mnohonásobně zdraží teplo.

Podle odborníků bude teplárnám v roce 2013 kvůli těžebním limitům chybět pět až šest milionů tun ročně. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek proto přišel s návrhem, že v případě vzájemné dohody dotčených stran by limity těžby uhlí po roce 2015 mohly být prolomeny.

Po loňském incidentu, kdy aktivisté vylezli ze stejného důvodu na střechu Strakovy akademie, vláda posílila ostrahu objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám