Hlavní obsah

Greenpeace demonstrovala na Václavském náměstí proti dohodě o Turówu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ekologická organizace Greenpeace svolala v neděli na 15. hodinu demonstraci na pražské Václavské náměstí. Nelíbí se jí dohoda o uhelném dole Turów, kterou 3. února podepsal premiér Petr Fiala (ODS). Podle reportéra Novinek se demonstrace zúčastnily zhruba dvě stovky lidí.

Demonstrace ekologické organizace Greenpeace na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Greenpeace společně s obyvateli českého pohraničí a nevládními organizacemi dohodu už dopředu kritizovala. Podle organizace je podpis smlouvy protiprávním a bezohledným krokem vůči českým občanům, kterým kvůli hnědouhelnému lomu mizí voda ze studní a brzy budou bez vody. Okolnosti přijetí smlouvy byly podle Greenpeace skandální.

Greenpeace na své facebookové stránce pozvala lidi k účasti na demonstraci v pěti hlavních bodech. Ztráta vody podle organizace hrozí tisícům lidí v Libereckém kraji, bude chybět také v krajině a bez ní se příroda neobejde. Polsko podle Greenpeace také porušilo evropské zákony a práva českých občanů, česká vláda se s Polskem dohodla tajně a netransparentně a ohrožuje tak demokracii. Posledním bodem je varování, že změna klimatu nezná hranice.

Skandální, kritizuje Greenpeace dohodu ČR s Polskem o dolu Turów

Domácí

Polsko podle uzavřené dohody nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím a těžební jáma nebude prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře, pokud nebude dokončena podzemní bariéra a prokázána její funkčnost, postaven zemní val a nebudou splněny požadavky na monitoring a zřízeny monitorovací vrty. Polsko také musí Česko informovat o probíhajících řízeních či jejich změnách souvisejících s těžbou, zejména o řízeních o povolování těžební činnosti.

Země se také dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole. Částka 35 milionů eur poputuje do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu

Elektrárna Turów je důležitým producentem elektrické energie na polském trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám