Hlavní obsah

Gayové by si mohli osvojovat děti - spoléhají na Sněmovnu

– Praha
Právo, Jan Martinek

Gayové a lesbičky mají šanci na rozšíření svých práv. Brzy si možná budou moci páry stejného pohlaví osvojovat děti. Zákon, který předkládá poslanec Viktor Paggio (LIDEM) by se týkal těch dětí, jejichž biologický rodič žije v registrovaném partnerství – tedy buď dětí lesbických párů, které vznikly z umělého oplodnění, či dětí, které má jeden z partnerů z dřívějšího vztahu. Znění zákona připravilo občanské sdružení PROUD.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová zdůrazňuje, že předkladatelům nejde o adopce.

Článek

„Děti potřebují lásku a dobré jídlo, ostatní si najdou,“ řekl Paggio na úterním semináři ve Sněmovně.

Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že nejde o adopce. „Slovo adopce přináší zcela jiný význam. Prosím neříkejme tomu tak,“ vyzvala.

„V České republice je spousta homosexuálních dvojic, které mají děti, a celý vztah je v nevýhodné situaci. Blokační paragraf číslo 13 neumožňuje registrovaným partnerům, aby si osvojili dítě,“ uvedl Petr Kalla ze sdružení PROUD.

Podle něj zvolili tvůrci normy legislativně nejjednodušší cestu a odkázali se na občanský zákoník. „Dítě osvojené partnerem by se stalo společným dítětem osvojitele a jeho partnera,“ osvětlil. Zároveň by podle něj zůstal zachován příbuzenský poměr mezi dítětem a rodinou biologického rodiče, který je partnerem osvojitele.

Dítě by mohlo mít i stejné jméno jako registrovaní partneři a v případě rozpadu partnerství by se postupovalo stejně jako u rozvodu heterosexuálních párů.

Podle Paggia by měla norma Sněmovnou projít, i když někteří poslanci už dopředu vyjádřili nesouhlas. Podpořit by jej měly kluby VV a LIDEM, zhruba polovina poslanců KSČM, hlasy slíbili i členové klubu ČSSD, například Stanislav Huml nebo místopředseda komory Jan Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

„U ODS a TOP 09 se asi bude lámat chleba. Stanislav Polčák (TOP 09/STAN) je tomu nakloněn. Zřejmě se podaří získat spíš hlasy Starostů než bývalých lidovců. Doufám, že to protlačíme,“ uvedl Paggio. Černochová bude své kolegy přesvědčovat. Neochotu podpořit zákon už dříve vyjádřil její kolega z ODS Boris Šťastný.

Tučňáci předběhli lidi

Dagmar Navrátilová (LIDEM) se například ptala, jak má vyvracet argumenty, že homosexualita je proti přírodě.

„Máme rok 2013, a známe i heterosexuální páry, které nemohou mít děti. Také jim pomáháme různými chemikáliemi. V šedesátých letech si také nikdo neuměl představit, že by černoši seděli vepředu v autobuse, a moudří mužové o tom donekonečna debatovali,“ řekl Paggio.

„Statistika rozvodovosti je neúprosná. Každé druhé manželství se rozvádí, a dítě pak stejně vychovává jeden partner,“ uvedla Černochová. Podle poslance Humla je pro dítě „všechno lepší než dětský domov“.

Zástupce studentské gay komunity vyzval všechny, kdo argumentují „nepřirozeností“, aby se vrátili do základní školy. Upozornil na to, že i ve zvířecí říši homosexuální páry vychovávají potomky: v madridské zoo je údajně pár homosexuálních tučňáků, kteří už šest let úspěšně vychovávají mláďata.

Anketa

Měli by mít gayové a lesbičky právo na osvojení dětí?
Ano
34 %
Ne
66 %
Celkem hlasovalo 12452 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám