Hlavní obsah

František Lambert vrchním ředitelem ČT

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí nastoupil do funkce vrchního ředitele České televize osmačtyřicetiletý manažer František Lambert, přítel a vrstevník z Tábora nového generálního ředitele veřejnoprávní ČT Jiřího Janečka.

Foto: Dana Ehlová

Informační tabule v místech nové dolní stanice lanovky

Článek

 Lambert pomáhal Janečkovi s přípravou projektu do konkursu na generálního ředitele televize a už tehdy mu přislíbil budoucí spolupráci.

Vysoké pravomoce bez výběrového řízení

Lambert nastupuje do funkce bez výběrového řízení, Rada ČT s jeho nástupem i funkcí však vyslovila na svém posledním jednání 23. července souhlas. Kvůli nové funkce se bude muset měnit i organizační řád veřejnoprávní televize. Janeček má tento úkol splnit během dvou měsíců.

Prvním pracovním počinem po nástupu bude upřesnit si spolu s Janečkem hlavní cíle v řízení televize. Do Lambertových kompetencí má spadat metodické řízení ostatních ředitelů (především finančního, programového, ředitele výroby a techniky, ředitele zpravodajství a budoucího obchodního ředitele), dále bude k jeho hlavním úkolům patřit restrukturalizace televize a její rozvoj. Lambert bude také dohlížet na vnitřní audit, ekonomiku a informatiku instituce. V době nepřítomnosti Janečka přebírá Lambert jeho pravomoce.

Za svůj hlavní úkol Lambert považuje dokončení restrukturalizace a stabilizaci média. Řekl to na jednání Rady ČT 23. července, kde ho Janeček oficiálně představil. K tomu chce mimo jiné využít svých manažerských zkušeností s podobnými projekty z oblasti strojírenství.

Řídil firmy velké jako ČT

Lambert absolvoval Vysokou školy strojní a elektrotechnickou v Plzni (dnes Západočeská univerzita). Byl čtyři roky finančním ředitelem a.s. Kovosvit, pět let v této firmě zastával funkci generálního ředitele. Dvakrát se dostal do finále celostátní soutěže o titul manažer roku.

V roce 199 vstoupil do Kovosvitu zahraniční investor, který si přivedl nového ředitele a Lambert z firmy odešel. Rok a půl byl generálním ředitelem zlínského podniku Tajmac-ZPS. Tyto strojírenské firmy jsou z hlediska počtu zaměstnanců podle Lamberta srovnatelné s ČT.

Stal se obětí konkurenčního boje?

Lambert patří k sedmí bývalým členům představenstva a.s. Kovosvit, které policie poté obvinila z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. On a další členové představenstva prý měli podepsat ručení spřátelené firmě ZPS Zlín za vydání obligací. Trestní stíhání bylo proti Lambertovi bylo zastaveno. Lambert 23. července na dotaz radního ČT Ladislava Milera, aby vysvětlil tuto záležitost řekl, že on a jeho spolupracovníci se stali obětí konkurenčního boje.

Reklama

Výběr článků

Načítám