Hlavní obsah

Flora Olomouc otevřela své sbírkové skleníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nádherné květy i plody tropických rostlin nebo exotická zvířata v teráriích a velkém mořském akváriu. To vše přilákalo o víkendu množství lidí do čtveřice sbírkových skleníků Výstaviště Flora v Olomouci. Veřejnosti byly zpřístupněny letos poprvé.

Sbírkové skleníky nabízejí na olomouckém výstavišti zajímavou podívanouVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Kouzlo našich skleníků spočívá v tom, že se díky kvetoucím a plodícím rostlinám a také díky práci našich zahradníků stále mění. Při každé návštěvě je tak co objevovat a obdivovat,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková s tím, že to platí o všech sklenících-palmovém, kaktusovém, tropickém a subtropickém.

Rostlina, která sloužila šamanům

Její slova hned u vstupu do palmového skleníku potvrzuje například právě plodící kávovník anebo v subtropickém skleníku nádherně kvetoucí vytrvalá popínavka Solandra velkokvětá jejíž zářivě bílé či žluté květy s fialovými pruhy měří až čtvrt metru.

„Dorůstá do délky 12 metrů. Pochází ze Střední Ameriky a je příbuzná například bramboře či rajčeti, patří totiž do čeledi lilkovitých. Musíme k ní ale přistupovat s velkým respektem, je velice jedovatá. I přesto ji původní mexické indiánské kmeny používaly k rituálním a léčebným účelům. Sloužila i jako afrodiziakum, vyráběl se z ní nápoj lásky. Byla tak považována za mocnou šamanskou rostlinu,“ řekl Právu vedoucí skleníků Pavel Souček.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V subtropickém skleníku dozrávají nejrůznější citrusové plody.

Plody na strelícii královské 

Velkou pozornost vzbudily u návštěvníků zelené plody na strelícii královské, rostlině s nevšedním květenstvím, jež připomíná hlavu ptáka jeřába. Ve volné přírodě na jihu Afriky je opylována drobnými ptáky. Ti však u nás nežijí, proto pomohl člověk.

„Strelície ptáky lákají na květy s velkým množstvím nektaru, při jeho pití se jim pyl lepí na nohy. U nás to ale tak neprobíhá, před časem jsme proto zkusili tyto krásky opylit ručně. A podařilo se. Vůbec poprvé tak máme na strelícii také plody,“ podotkl Souček.

„Strelície mám ráda, ale přiznám se, že jsem ani nevěděla, že mohou mít plody. Vidím to poprvé v životě,“ svěřila se Právu šestatřicetiletá Petra z Přerova, která v sobotu zavítala do skleníků na olomouckém výstavišti se svým manželem.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci mohli obdivovat i plody na strelície královské.

„Chodím sem pravidelně a nejvíce času vždy strávím v subtropickém skleníku. Fascinuje mě tu pohled na nejrůznější druhy voňavých citrusů. Ráda mám i kaktusový skleník. Některé exponáty mi tu připadají být až bizarní,“ sdělila Právu třiapadesátiletá Jana z Uničova. „Mě zase zaujaly nejvíce kvetoucí palmy,“ konstatoval jeden z dalších návštěvníků.

Skleníky mají i svou faunu 

Na své si ve sbírkových sklenících přijdou také milovníci zvířat. K vidění jsou tu exotičtí ptáci, želvy nádherné, kajman brýlový, varan stepní anebo had. Atraktivní je i sladkovodní a mořské akvárium o objemu 600 litrů. Mezi rybami návštěvníci díky její velikosti zaujímá letitá piraňa rostlinožravá, jezírko v tropickém skleníku pak obývá jedinečný obří sumec – albín.

„Právě na zvířata jsem tu děti nalákala,“ řekla Právu Simona z Olomouce, která do skleníků zavítala se svou dvouapůlletou dcerou a čtyřletým synem. „Nynější počasí moc možností zábavy venku nenabízí a vzpomněla jsem si, jak jsem sem jako malá chodívala rodiči a babičkou. Chtěla jsem to dětem taky ukázat,“ dodala návštěvnice.

Sbírkové skleníky budou otevřeny i v dalších únorových víkendech. Návštěvníci tu mají i možnost zakoupit si výpěstky pokojových rostlin, které na připravili zahradníci výstavnické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám