Hlavní obsah

Fischerovi poradci se vzepřeli, volit budou Schwarzenberga

Právo, Novinky, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přestože neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer v pondělí nepřímo vyzval své voliče, aby v boji o Hrad podporovali Miloše Zemana, Fischerův vlastní poradní sbor se takovému rozhodnutí vzepřel. Právu to v úterý potvrdil jeden z Fischerových poradců, lékař Martin Jan Stránský.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezidentský kandidát Jan Fischer ve volebním štábu v Praze, kde sledoval 12. ledna výsledky prvního kola voleb.

Článek

Stránský řekl Právu, že se poradní sbor sešel narychlo v pondělí po Fischerově prohlášení, ve kterém nepřímo vyjádřil podporu Zemanovi. [celá zpráva]

„Z diskuse vyplynulo, že ze současných dvou kandidátů je z hlediska osobních sympatií přijatelný pan Schwarzenberg. Musím přiznat, že řada lidí byla z prohlášení pana Fischera zklamána. Distancovat se chtěli i někteří členové jeho kanceláře,“ řekl Právu.

„Kampaň Jana Fischera byla vedena se Zemanem jako jeho hlavním odpůrcem. Myslím, že z jeho strany to nebyl nejšťastnější krok, není konzistentní s kampaní, kterou vedl, ale šlo o jeho svobodné rozhodnutí. Osobně si ale nemyslím, že pivní socialismus, který propaguje Zeman, je cesta vpřed,“ dodal Stránský.

Fischer své spolupracovníky zaskočil

V úterý proto členové Fischerova poradního sboru vydali prohlášení, ve kterém jasně podpořili Karla Schwarzenberga. „Podporujeme jednoznačně Karla Schwarzenberga na funkci prezidenta České republiky a vyzýváme všechny voliče, aby v druhém kole neopomenuli volit,“ uvedlo čtrnáct z patnácti Fischerových poradců v prohlášení.

Mezi nimi je vedle Stránského advokátka Hana Marvanová, lékař Jan Pirk, ústavní právník Jan Wintr, či malíř Jan Pištěk. Mezi podepsanými poradci chybí jméno politologa Petra Justa.

Bezpečnostní expert Andor Šándor se odpoledne v tiskovém prohlášení od akce distancoval. "S tímto prohlášením nemám nic společného," sdělil Novinkám.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Pirk

Jeden z členů týmu Právu prozradil, že Fischer svým rozhodnutím volit Zemana většinu poradců zaskočil. „Nějak se počítalo s tím, že Jan Fischer spíš podpoří Karla Schwarzenberga, proto byl poradní tým jeho volbou nepříjemně překvapen a rozhodl se od jeho rozhodnutí jasně distancovat,“ uvedl.

Fischer v pondělí vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že Zemanovy „názory jsou jasné, dlouhodobě známé a nebojí se nést za působení ve vládě svou kůži na trh“. Ještě před prvním kolem volby přitom Fischer řekl, že je mu bližší Schwarzenberg, protože by Zeman podle něj rozděloval společnost.

Zeman Fischera pochválil

Na situaci kolem týmu Jana Fischera reagoval pro Novinky Miloš Zeman. "Je třeba zdůraznit, že lidé volili Jana Fischera, nikoliv jeho poradce. Jsem rád, že Jan Fischer všem ukázal, že není loutkou v rukou svých bývalých poradců," prohlásil.

Podporovatelé prezidentských kandidátů

Významné osobnosti vyjádřily podporu prezidentským kandidátům. Podívejte se, kdo koho podporuje: 

Reklama

Související články

Schwarzenberg: Fischer změnil názor

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg v pondělí večer vydal prohlášení k vyhlášení nepřímé podpory Jana Fischera kandidatuře Miloše Zemana. Schwarzenberg...

Výběr článků

Načítám