Hlavní obsah

Fischerovi by v prezidentské volbě dala hlas třetina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V přímé volbě prezidenta by téměř třetina voličů dala hlas expremiéru Janu Fischerovi. Těsně za ním se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar, který jako kandidát ČSSD soupeřil o Hrad s Václavem Klausem před čtyřmi lety. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury Median.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Expremiér a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer

Článek

Fischer a Švejnar se vytrvale drží na předních místech, ostatní místa se mění. Například podpora Tomia Okamury výrazně klesla. Prezidentských voleb by se zúčastnilo 72 procent voličů.

Fischer si od začátku roku udržel první místo s víceméně stejným podílem hlasů. Švejnar od lednového průzkumu o něco snížil expremiérův náskok, když mu vzrostl podíl příznivců o zhruba čtyři procentní body na 19 procent.

Naopak Okamurovi, který byl doposud na třetí příčce žebříčku, klesl podíl hlasů z 12,4 na čtyři procenta. Na třetím místě ho tak vystřídal bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman, který má stále podporu asi deseti procent účastníků průzkumu.

Komu by lidé dali hlas v prvním kole prezidentské volby (v%)
1.Jan Fischer31,5
2.Jan Švejnar19
3.Miloš Zeman10,5
4.Jiří Dienstbier7,5
5.Karel Schwarzenberg6,5
6.Jana Bobošíková4,5
7.Přemysl Sobotka4
8.Tomio Okamura4
9.Evžen Tošenovský3,5
ostatní9
zdroj: Median

V březnovém průzkumu se poprvé objevil senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a okamžitě se dostal se 7,5 procenta hlasů na čtvrté místo. Na páté příčce se umístil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se 6,5 procenta.

Průzkum také řešil obecnou přijatelnost kandidátů pro voliče. Agentura se proto účastníků průzkumu ptala, kteří ze zmíněných kandidátů by pro ně byli nejpřijatelnější. Lidé mohli uvést až tři jména. Fischerovo jméno se objevilo v odpovědích 56 procent lidí, Švejnara jmenovalo 43,5 procenta dotázaných. Na třetím místě byl se 17,5 procenta Zeman.

Zajímavé je, že jako nejpřijatelnějšího kandidáta ODS berou lidé Evžena Tošenovského, který není nijak spjat se současnou politickou scénou. Je přijatelný pro 12 procent lidí, zatímco uvažovaní uchazeči Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová pro 8,5 procenta lidí.

Anketa

Komu byste dali hlas v prezidentské volbě?
Janu Fischerovi
38,4 %
Janu Švejnarovi
10,8 %
Miloši Zemanovi
10,4 %
Karlu Schwarzenbergovi
4,1 %
Miroslavě Němcové
6,4 %
Přemyslu Sobotkovi
0,7 %
Jiřímu Dienstbierovi
2,5 %
Tomio Okamurovi
16 %
žádnému z nich
10,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58791 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám