Hlavní obsah

Fischerově vládě důvěřuje třikrát víc lidí než Topolánkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřednický kabinet Jana Fischera se těší třikrát větší důvěře Čechů než koaliční vláda Mirka Topolánka. Vyplývá to z červnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého současné vládě důvěřuje 55 procent dotázaných. Topolánkově vládě v demisi v dubnu věřilo 20 procent lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer.

Článek

"Míru této důvěry však vzhledem ke statusu vlády nelze porovnávat s výsledky minulých šetření," upozorňuje CVVM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tradičně nejvyšší míře důvěry se mezi Čechy těší prezident republiky, kterému věří 66 procent lidí. To je proti květnu nárůst o pět procentních bodů.

Obecním a krajským zastupitelstvůmvyjádřilo důvěru 64 a 46 procent dotázaných. Jejich výsledky se v porovnání s předchozím průzkumem příliš nezměnily.

Senátu v červnu důvěřovalo 28 procent, Poslanecká sněmovna získala důvěru 25 procent respondentů. Obě parlamentní komory si tak polepšily, Senát o čtyři a Sněmovna o šest procent.

NKÚ zaznamenal pokles důvěry

Vedle důvěry k uvedeným ústavním institucím CVVM zjišťovalo i to, kolik lidí věří Kanceláři veřejného ochránce práv, Ústavnímu soudu a Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ).

Největší důvěru získal ombudsman, kterému v červnu věřilo 65 procent lidí. To je stejný podíl jako v červnu 2007 a zároveň nejvyšší do června 2003. Ústavnímu soudu věří 52 procent, což je o sedm procent méně než při posledním šetření v červnu před dvěma lety.

NKÚ vyjádřilo důvěru 44 procent veřejnosti. Podle analytiků je nejméně důvěřujících od roku 2003, přičemž jen od června 2007 se jejich počet snížil o 14 procent. Kontrolní úřad a jeho prezident František Dohnal čelí v posledních kritice kvůli údajně špatnému hospodaření. Někteří poslanci Dohnala kritizují mimo jiné i za to, že si nechal od úřadu platit nájem dvou bytů, ačkoli má nárok jen na jeden. Obě strany sporu už kvůli kauze také podaly trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám