Hlavní obsah

Fischer se objevil na billboardech v uniformě Lidových milicí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tlak na prezidentského kandidáta Jana Fischera kvůli jeho členství v KSČ se těsně před volbami stupňuje. V minulých dnech se v Plzeňské ulici v Praze objevil další billboard, jenž upozorňuje na jeho stranickou příslušnost v letech 1980 až 1989. Vyobrazuje Fischera v uniformě Lidových milicí. Vedle něj stojí nápis: „V KSČ byl, ale v Lidových milicích ne!?!“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na billboardu v pražské ulici Plzeňská je kandidát Jan Fischer vyobrazen jako milicionář.

Článek

Tento poutač je již druhý podobného ražení, který se v prosinci objevil. Počátkem měsíce se na několika místech v republice vyskytl jiný billboard s Janem Fischerem, který hlásal: „Ti nejschopnější byli v KSČ“. [celá zpráva]

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zatímco u první sady billboardů se nevědělo, kdo za nimi stojí, pod plakát v Plzeňské ulici se podepsala recesistická Balbínova poetická strana. Její zástupce sdělil serveru tn.cz, že billboard vznikl právě v reakci na poutače z počátku prosince. Podle recesistů totiž Fischerův tým přinutil agenturu, která tyto poutače s nápisem „Ti nejschopnější byli v KSČ“ provozovala, aby tyto billboardy odstranila. Proti tomu se Balbínova poetická strana ohradila právě novým billboardem.

"V Lidových milicích jsem nikdy nebyl a nikdy bych do nich nevstoupil. Ostatně kdyby tomu tak bylo, nemohl bych být držitelem lustračního osvědčení a vykonávat funkce, které jsem v minulosti vykonával. Takže zneužít moji fotografii v kontextu s takovouto informací považuji za velmi nefér a neetické," uvedl Fischer v reakci na další poutače Balbínovy poetické strany.

Fischerův tým se proti prvním billboardům ohradil s poukazem na konkrétní porušení několika zákonů. Agentura je proto stáhla.

"Je zvláštní, že členům Balbínovy poetické strany vadilo odstranění billboardů, ale fakt, že tyto billboardy jasně porušovaly zákon, už nikoli," pozastavil se Fischer nad vystupňováním kampaně.

Tlak na Fischera se stupňuje

Členství v KSČ považují Fischerovi odpůrci za největší škraloup prezidentského kandidáta. Kromě billboardů se objevily protikomunistické vzkazy také na transparentním účtu Jana Fischera v kolonce poznámka u halířových vkladů. [celá zpráva]

Minulý týden zase sklidil velký ohlas klip, v němž herec Tomáš Hanák vyzval Fischera, aby stáhl svou kandidaturu, a projevil tak slušnost vůči občanům. [celá zpráva]

Tomáš Hanák vyzývá Jana Fischera, aby nekandidoval na prezidenta

Fischer na to konto uvedl v rozhovoru pro Právo, že nevidí důvod k tomu, aby odstoupil. Spíše se podivil nad tím, že stejný odpor nevznikl proti jiným kandidátům, kteří se byli ucházet v sídle KSČM o podporu této strany a jejích voličů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám