Hlavní obsah

Finanční správa se k postupu vůči FAU vyjádří do týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborné stanovisko k postupu vůči společnosti FAU vydá Finanční správa do týdne. Umožní jí to skutečnost, že ji FAU zbavila mlčenlivosti. Finanční správa čelí kvůli uniklé nahrávce exministra financí Andreje Babiše podezření, že se na jeho pokyn pokusila firmu účelově zlikvidovat. Někdejší ministr Babiš říká na záznamu, který zveřejnil anonym na Twitteru, že „naši klekli na tu FAU Přerov”.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

„Finanční správa ve středu v 17.30 hod. obdržela oficiální zproštění mlčenlivosti od společnosti FAU. V návaznosti na tuto skutečnost připravíme kvalifikované vyjádření k našemu postupu a podrobnostem řízení s danou společností, které zveřejníme v horizontu jednoho týdne. Finanční správa je přesvědčena, že se tím jednoznačně potvrdí závažnost zjištěných skutečností a oprávněnost jejího postupu v daném případě,“ uvedla Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy.

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Firma se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Kamion v areálu přerovské chemičky Precheza patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU

Na internetu se v neděli objevila nahrávka neznámého původu, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o firmě hovoří. [celá zpráva] Publikoval ji twitterový účet Skupina Šuman, který se hlásí i k dříve zveřejněným kontroverzním nahrávkám s Andrejem Babišem.

Babiš odmítá, že by správu úkoloval

Babiš v pondělí odmítl, že v době svého působení na ministerstvu Finanční a Celní správu zneužíval a úkoloval. [celá zpráva]

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy vůči FAU označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa v této souvislosti ale uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň či její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Finanční správa už dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení společnosti FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebyla u několika firem placena DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám