Hlavní obsah

Filip: Proti cestě Ondráčka na Donbas nic nemám, má právo na nezkreslené informace

Novinky, zpe

Šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi nevadí, že poslanec KSČM Zděnek Ondráček vyrazil na Ukrajinu do českou diplomacií neuznávané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR), kde mu zahráli českou hymnu. Cestu zkritizoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ondráček podle ministra dělá ostudu České republice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„O cestě pana poslance Ondráčka jsem dopředu informován nebyl, ale proti cestě nic nemám,“ napsal Novinkám v esemesce Filip.

Ústavní činitelé mají podle něj právo na nezkreslené informace přímo z místa. „Jsem zastánce demokracie a odpůrce mediokracie, tedy manipulace veřejnosti pomocí nepřesných nebo neúplných informací, a těch je v digitální době informační společnosti, žel, většina,“ dodal předseda komunistů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Na dotaz, jestli mu přijde v pořádku, že na údajně neoficiální cestě vítala Ondráčka česká hymna a jel v autě s vlaječkami, Filip odvětil, že nezná protokol Doněcké lidové republiky.

„Tohle na cestě nehodnotím. Zajímají mě nezkreslené informace přímo z místa, protože česká média nejsou ani ochotna je občanům naší vlasti poskytnout,” uvedl Filip.

Dělá ostudu, reagoval Petříček

Šéf české diplomacie Petříček se proti Ondráčkově cestě vymezil. „Poslanec Ondráček dělá ostudu České republice. Na této cestě oficiálně ČR nezastupoval. Kromě videa s tímto ,úspěchem‘ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ napsal Petříček na Twitter.

Česká republika existenci Doněcké lidové republiky neuznává, Ondráček tak jde proti oficiální politice vlády, jež se ve Sněmovně opírá i o hlasy komunistů.

Sám poslanec Novinkám k akci napsal, že se jednalo o soukromou cestu, a tu nemá potřebu komentovat. Na dotaz, proč se hrála česká hymna, nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám