Hlavní obsah

Fiala: Restrukturalizace ČEZ by mohla proběhnout do dvou let

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by mohla restrukturalizace společnosti ČEZ proběhnout zhruba do dvou let. Novinkám to řekl ve čtvrtek před zasedáním Evropské rady v Bruselu. Neupřesnil však, zda by mělo dojít k faktickému rozdělení firmy. Cílem je podle něj zemi energeticky zabezpečit.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Celý ten proces by mohl proběhnout zhruba do dvou let. To je realistický scénář nějakých kroků, které bychom měli začít v nejbližší době dělat,“ řekl Novinkám.

Odkazoval přitom na čtvrteční projev k národu, ve kterém řekl, že vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť klíčových tuzemských elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny.

V ČR vlastní osm z deseti největších elektráren společnost ČEZ. Stát nyní vlastní v ČEZ sedmdesátiprocentní podíl, zbytek drží minoritní akcionáři.

Fiala: Chceme klíčové elektrárny pod kontrolou státu

Ekonomika

A již v květnu Fiala v médiích řekl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci společnosti ČEZ. Za možnou cestu označil rozdělení firmy. Ani nyní však nechtěl podrobnosti blíže specifikovat.

„Nepůjdu teď do podrobností. Ty debaty jsou před námi, ale ten strategický úmysl české vlády jsem včera deklaroval,“ reagoval na dotaz, zda by to opravdu znamenalo faktické rozdělení ČEZ.

Cesta k energetické soběstačnosti

Fiala v souvislosti s tím dále uvedl, že v rámci energetické soběstačnosti ČR považuje za nejdůležitější zajistit alternativní energetické zdroje.

„Krize, kterým teď čelíme, ukazují, že je důležité, aby ČR měla nějaký vliv na kritickou a energetickou infrastrukturu,“ podotkl šéf české vlády.

Výroba elektřiny v rukou státu? Muselo by se sáhnout do ČEZu, míní analytici

Ekonomika

„Jednou z cest nepochybně je restrukturalizace ČEZ, a to taková, aby část kritické infrastruktury mohl prostřednictvím ČEZ řídit stát. Takže k tomu by mohla rekonstrukce ČEZ směřovat, ale je to otázka dalších debat,“ zdůraznil ještě Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám