Hlavní obsah

Fiala oznámil kandidaturu na předsedu ODS

Právo, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Petr Fiala, bývalý rektor Masarykovy univerzity a exministr školství, v sobotu oznámil kandidaturu na předsedu ODS. Učinil tak na přednášce v CEVRO institutu nazvané ODS na rozcestí, kterou organizoval pravicový portál blízký ODS Pravý břeh.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Článek

„Rozhodl jsem se udělat nelehký a krok a vyslyšet výzvy, které jsou mi adresovány. Chci kandidovat a vést ODS jako předseda,“ řekl Fiala. Zdůraznil, že kandidovat chce především proto, že cítí podporu a důvěru nejen elit ODS, ale především ze strany členské základny.

„Taková důvěra rozumného člověka více zavazuje, než těší, a musí ji brát vážně. Já ji vážně beru, i proto, že jsem zdůrazňoval, že musíme být sami aktivní, pokud chceme politiku zlepšit,“ řekl Fiala.

ODS je v hluboké krizi, řekl Fiala

ODS se podle něj nachází v hluboké krizi. „Strana je paralyzovaná. Je čas na krizové řízení,“ uvedl exministr, který podle svých slov s ODS spolupracuje od poloviny devadesátých let, dělal také poradce expředsedovi Petru Nečasovi.

Ve svém projevu nastínil několik tezí, proč ODS, která v parlamentních volbách získala méně než osm procent, u voličů propadla: ODS podle něj ztratila podporu živnostníků i venkova. „To je pro stranu, která chce být catch-all party, velmi smutná zpráva,“ řekl Fiala, který ODS vyčetl také to, že prosazovala zvýšení DPH a v současnosti nemá žádného ekonomického experta.

„ODS voliče nezíská ani vykročením, ani rozkročením do středu. Nejde být hegemonem pravice, pokud nedržíte pravý okraj politického spektra,“ zdůraznil Fiala.

Na volebním kongresu, který se bude konat 17. až 18.ledna v Praze, se Fiala nejspíš utká s Miroslavou Němcovou, která se podle informací Práva kandidatury nevzdá, a s europoslancem Eduardem Kožušníkem, který právě objíždí oblasti a říká si o podporu.

Reklama

Související články

ODS vyloučila Janu Nečasovou

Občanští demokraté v Praze-Zličíně vyloučili ve středu ze strany Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Řekl to David Vodrážka, starosta Prahy 13, pod niž Zličín...

Fiala do čela ODS? Dobrý tip, zní z partaje

Volání po výměně tváří ve vedení strany, která se potácí na pokraji volitelnosti, vyslyšelo největší moravské místní sdružení ODS Brno-střed. Ke kandidatuře na...

Výběr článků

Načítám