Hlavní obsah

Feriho by mohla ve Sněmovně nahradit dokumentaristka Sommerová

Poslance TOP 09 Dominika Feriho, který v úterý v souvislosti s nařčením ze sexuálního obtěžování oznámil, že se vzdá mandátu a nebude kandidovat, by mohla ve Sněmovně nahradit dokumentaristka Olga Sommerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Olga Sommerová s cenou za nejlepší dokumentární film (Červená).

Článek

Sommerová za TOP 09 kandidovala v parlamentních volbách v roce 2017 a stala se tak první náhradnicí. Zda přijme Feriho místo ve Sněmovně, oznámí dokumentaristka ve čtvrtek.

Feri po nařčeních ze sexuálního nátlaku složil mandát a nebude kandidovat

Parlamentní volby

V případě, že nebude mít zájem, další na řadě by měl být bývalý poslanec TOP 09 a advokát Martin Plíšek.

Kromě místa ve Sněmovně musí koalice řešit i náhradníka, který zaplní Feriho místo na pražské kandidátce koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) do podzimních parlamentních voleb. Feri měl kandidovat ze čtvrtého místa.

Politik se rozhodl vzdát poslaneckého mandátu a upustit od kandidatury poté, co některá média zveřejnila svědectví několika žen, které tvrdí, že je Feri zneužil nebo se na nich dopustil sexuálního násilí.

„Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhnul a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu. Zůstala jsem jako opařená a nedokázala se ani pohnout, byla jsem paralyzovaná,“ popsala například jedna z nich serverům Deník N a A2larm.

Feri se omluvil za nevhodné chování. Nařčení ze sexuálního násilí odmítl

Domácí

Mladý poslanec nařčení odmítl, omluvil se však za nevhodné chování. „Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ napsal konkrétně Feri v následném prohlášení.

Proti podle něj lživým nařčením se hodlá bránit u soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Feriho už začala řešit policie

Informacemi některých médií, podle kterých několik žen obvinilo poslance TOP 09 Dominika Feriho z nevhodného sexuálního chování, se v úterý začala zabývat...

Výběr článků

Načítám