Hlavní obsah

Farský donesl prezidentovi program STAN. Prý pro jistotu

Právo, ada, nig

Nedělní slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že hnutí Starostové a nezávislí nemá žádný program, a proto chtějí omezit udělování milostí a vyhlašování amnestií, zvedla ze židle volebního lídra hnutí Jana Farského. A to doslova. V pondělí osobně donesl na Pražský hrad šedesátistránkový program spolu s dopisem prezidentovi.

Foto: Právo

Lídrem kampaně STAN do sněmovních voleb bude Jan Farský.

Článek

„Program, o kterém Miloš Zeman tvrdil, že ho nemáme, jsme předali. Návrh možnosti zrušit amnestii prezidenta najde na straně 12, sice ne vlevo dole, ale téměř přesně uprostřed stránky. Doufám, že se k tomu dostane ještě před tím, než za několik měsíců skončí v úřadu prezidenta,“ řekl Právu Farský s tím, že písemnosti předali na hradní podatelně, jelikož prezidentův mluvčí neměl zájem dokumenty převzít.

„Odmítl jsem převzít písemnosti s tím, že nemáme žádný zájem podílet se na PR a mediálním zviditelňování pana Farského,“ reagoval pro Právo Jiří Ovčáček.

Hnutí STAN bude prosazovat po slovenském vzoru, aby Senát získal pravomoc třípětinovou většinou všech svých členů navrhovat Ústavnímu soudu zrušení vyhlášené amnestie či individuální milosti.

Foto: Naďa Adamičková, Právo

Volební lídr STAN ukazuje potvrzení o převzetí programu hnutí a dopisu prezidentovi Miloši Zemanovi z hradní podatelny.

Narážka na Kajínka

Argumentují tím, že například Klausova aboliční amnestie, která zastavovala trestní stíhání u závažných kriminálních činů s výrazným dopadem na poškozené, by tak mohla být přezkoumána.

Podle Farského se na programu podílelo víc než třicet odborníků, mezi nimi třeba někdejší ministr dopravy Petr Moos nebo ekonom Petr Zahradník. To také napsal Farský v dopise prezidentovi.

Za návrhem týkajícím se amnestií a milostí si přitom stojí. „Nevím sice, kdo Vás příští rok ve funkci vystřídá, ale bude z mého pohledu jistější, když si propouštění odsouzených zlodějů a nájemných vrahů nějak systémově ošetříme,“ napsal Zemanovi ve zjevné narážce na omilostněného Jiřího Kajínka.

Zeman se do STAN obul už dříve

Zeman nápad STAN na možnost rušení prezidentských abolicí v neděli pro Blesk TV okomentoval slovy, že je to „typický okrajový problém, který jenom dokazuje, že Starostové a nezávislí nemají vlastní program”.

Na hnutí STAN přitom kriticky mířil už v minulosti, například po schválení společné koalice s KDU-ČSL, kterou označil za „nešťastnou”. Tehdy uvedl, že lidovců si váží, protože je to „historicky druhá nejstarší strana hned po sociální demokracii” a byla by škoda, aby zmizeli z parlamentu.

Dodal, že by byl ale rád, kdyby ze Sněmovny zmizelo hnutí STAN. „Protože ho osobně pokládám za podvodnický spolek,“ řekl Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám