Hlavní obsah

Fantova budova na hlavním nádraží v Praze patří SŽDC, rozhodl soud

Novinky, jdu
Praha

Historická Fantova budova na pražském hlavním nádraží patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Ve středu o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Ten také zamítl žalobu italské společnosti Grandi Stazioni, která zpochybňovala převod budovy mezi Českými dráhami a SŽDC, a domáhala se určení, kdo je vlastníkem Fantovy budovy. Rozhodnutí není pravomocné, strany se proti němu mohou odvolat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fantova kavárna na pražském hlavním nádraží

Článek

Soud také rozhodl, že u žaloby neexistuje naléhavý právní zájem, tudíž italské společnosti nehrozila újma, pokud by se spor nevyřešil.

Italská společnost Grandi Stazioni měla dle smlouvy z roku 2003 mít pronajaté hlavní nádraží na přibližně 30 let, pokud by se jí do minulého roku podařilo zrekonstruovat celé nádraží. Tento závazek však nedodržela a SŽDC jí tedy vypověděla nájemní smlouvu. Grandi Stazioni toto vypovězení napadla u soudu. [celá zpráva]

V současnosti Grandi Stazioni vede další tři soudní řízení. Kromě Fantovy budovy napadla i převod odbavovací haly hlavního nádraží na správu železnic. Dále podala žalobu na náhrady ve výší 770 miliónu za investované peníze při rekonstrukci. Z toho už SŽDC společnosti vyplatila v loňském roce 565 miliónů. V poslední řadě se Grandi Stazioni domáhá přibližně 1,26 miliardy korun za ušlý zisk z dalšího pronájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám