Hlavní obsah

Fakultní nemocnice: Rathovo omezení investic je pohroma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plán ministra zdravotnictví Davida Ratha na oddlužení některých fakultních nemocnic seškrtáním už schválených rozpočtů označili ředitelé těchto zařízení za pohromu. Ministerstvo omezilo plánované investice na letošní rok všem pražským fakultním nemocnicím a přímo řízeným ústavům, a to jak těm zadluženým, tak i těm bez dluhů.

Článek

Rath tuto dietu prosadil v rozpočtovém výboru Sněmovny už v úterý, ředitele ústavů však informoval až ve čtvrtek odpoledne.

Nebude na nové laboratoře

"Vnímám to jako katastrofální, nespravedlivé a demotivující," zhodnotil Rathův postup ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) profesor Pavel Klener. Jeho ústav letos nakonec nedostane slíbených 31 miliónů na rekonstrukci laboratoří, které měly být spojeny s novými ambulancemi. Bez laboratoří podle Klenera nebudou nově zbudované ambulance moci správně provádět diagnostiku a léčbu pacientů s krevními chorobami. Některé testy zde přitom dělají jako jediní v republice.

Profesor Klener má výhrady také k tomu, že ministerstvo bere peníze dobře hospodařícím zařízením. Jeho ústav dluhy nemá. "Ti, co je mají, dostanou na náš úkor finanční prostředky, a to se mi nelíbí," řekl a dodal, že zdravotní pojišťovny dluží ÚHKT celkem téměř 90 miliónů. Kdyby měl ústav tyto peníze k dispozici, všechny investice si zaplatí sám.

Vinohradská nemocnice odkládá rekonstrukci

Mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát oficiální informace o seškrtání rozpočtu zatím nemá. Ministerstvo přitom odepřelo 49,5 miliónu vinohradské klinice popáleninové medicíny na celkovou rekonstrukci. Na pořízení zdravotnických prostředků bude celé nemocnici chybět dalších 37 miliónů.

Podle Kabáta to způsobí nemocnici problém, který může řešit buď odložením plánovaných akcí, nebo je nemocnice zaplatí sama a zadluží se. Případně zastaví jinou investici a bude "vyrážet klín klínem", uvedl Kabát.

IKEM nedostane příspěvek na magnetickou rezonanci

Jediný profesor Rudolf Poledne, ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny,  věděl o zrušení investic "už dávno." Dohady o výši příspěvku se totiž táhnou asi půl roku. IKEM nedostane 1,85 miliónu na pavilon magnetické rezonance. "Budeme ji muset postavit ze svých peněz," konstatoval Poledne.

IKEM sídlí v nové moderní budově, ale pavilon magnetické rezonance, která je nejstarší v celém Česku, je od ní vzdálen jeden kilometr. "Nákup nového přístroje je už smluvně potvrzen, přijde na konci roku, takže budovu pro něj musíme postavit sami," shrnul.

Motol: hlavně když nám neseberou milardu na dětský pavilon

"Když nám nedají milión, to přežijeme," reagoval na zprávu o omezení investic ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Důležitější než příspěvěk na nový agregát je pro něj slíbená miliarda na rekonstrukci dětského pavilonu, kterou zatím nikdo nezpochybnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám