Hlavní obsah

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady spustila očkování proti koronaviru

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do nemocnic proudí další zásoby vakcín, o které je veliký zájem. Dodávku dostali už i ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze, kde se začalo očkovat na Silvestra. Vakcíny jsou skladované v takzvaných pizza boxech v mrazáku o teplotě -70 stupňů.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se začalo očkovat na SilvestraVideo: Novinky

 
Článek

„Dorazilo nám 195 lahviček, což v tom starém počítání krát pět bylo 975 dávek, ale my respektujeme nový pokyn, že se dá až šest pacientů naočkovat z jedné lahvičky, takže to je výrazně přes tisíc,“ popisuje ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Registrace na očkování proti covidu začnou v půli ledna

Domácí

Lahvičky se bezpečně skladují v minus 70 stupních v centrální lékárně. Uloženy jsou v takzvaných „pizza boxech“.

„Poté, co se vakcína vyndá z teploty minus 70, tak musí dvě hodiny rozmrzat v minus dvaceti v klasické mrazničce. Pak má ještě dalších pět hodin, které stačí pro tu běžnou aplikaci. Pro dnešní den jsme si nechali všechno naředit už do stříkaček v lékárně. A jinak předpokládáme, že budeme ředit přímo v očkovacím centru, pokud bude dávek mnohem více,“ popisuje cestu a přípravu vakcín ředitel.

Foto: Novinky

Injekční stříkačky s vakcínami pro covid-19.

První se naočkovávají zaměstnanci nemocnice, a pak se bude pokračovat s rizikovými pacienty a poté běžnou veřejností.

Každý den jsem s pozitivními, vakcíně věřím, říká naočkovaný medik

Domácí

Zájem o očkování je mezi zaměstnanci nemocnice obrovský. Už v minulém týdnu ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí bylo naočkováno přes 300 zaměstnanců. Seznamy zájemců byly vytvořeny během 24 hodin a našlo se hned 700 zájemců, kteří v následujících dnech dále přibývali. Seznamy jsou už tak plné. Očkovat se bude kromě Nového roku každý den i během víkendu. Současná várka vakcín vydrží zhruba do úterka, ale v pondělí má přijít další dodávka.

Reklama

Výběr článků

Načítám