Hlavní obsah

Exnáměstkyně Jourová dostane odškodné 138 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová dostane od resortu spravedlnosti více než 138 000 korun. Jourová skončila v roce 2006 v souvislosti s obviněním z přijetí úplatku v kauze Budišov na měsíc ve vazbě. V roce 2008 bylo její stíhání zastaveno a Jourová následně oznámila, že bude po státu požadovat zhruba 3,5 miliónu korun jako náhradu ušlé mzdy a nákladů.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová

Článek

O vyrovnání informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

Nároku na peněžitou satisfakci za nemajetkovou újmu ministerstvo nevyhovělo, protože byl již promlčen, uvedla Zinke. "Nárok na náhradu ušlého výdělku nebyl shledán nesporným vzhledem k charakteru smluv, z nichž je majetková újma žadatelky dovozována a vzhledem k poněkud 'vratkým' důvodům, jimiž je vypovězení smluvních vztahů mezi žadatelkou a jejím zahraničním zaměstnavatelem odůvodňováno," dodala.

Jourová v prosinci 2008 řekla, že kvůli svému zadržení jí byly zrušeny dvě pracovní smlouvy, které jí měly přinést 2,9 miliónu korun. Na zbylých zhruba 600 000 korun pak vyčíslila náklady, které prý zaplatila v souvislosti s kauzou, například za advokáta. [celá zpráva]

"K mému osobnímu a profesionálnímu zničení stačily čtyři minuty ve zmanipulované reportáži, na které pak stálo celé absurdní obvinění a ještě absurdnější vyšetřování. Právně věc napravit bude nejspíš trvat roky," uvedla loni.

Stíhání bylo zastaveno, skutek se nestal

Policie v minulosti vinila Jourovou z toho, že přijala od starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. V létě 2008 však Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9 její stíhání zastavilo s tím, že se skutek, pro který byla obviněna, nestal. Rozhodnutí pak potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství. [celá zpráva]

V kauze Budišov vedle Jourové a Péti figurovali i bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Péťa, Doležel a Řehulka byli původně podezřelí z toho, že nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 miliónů korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj však v květnu 2007 uvedlo, že auditorská firma v projektové dokumentaci neshledala žádnou chybu, úmysl nebo manipulaci. V projektu prý nebylo nic proplaceno. Projekt podle dřívějšího vyjádření prakticky skončil dřív, než začal, protože v roce 2006 upozornil architekt Marek Řičář na údajnou manipulaci s dotacemi EU.

Další obvinění zproštěni obžaloby

Žalobci pak poslali Péťu, Doležela a Řehulku k soudu kvůli údajnému vydírání Řičáře. Péťa se však procesu nedožil. Podle obžaloby se skupina dopustila vydírání tím, že požadovala po Řičářovi vydání účetnictví společnosti Bono Publico, jejímž prostřednictvím měla být získána dotace na opravu zámku v Budišově. Soud dvojici ale pravomocně obžaloby zprostil. [celá zpráva]

Na lavici obžalovaných má naopak usednout Řičář, s dalšími lidmi čelí obvinění z dotačního podvodu za víc než 15 miliónů korun. O údajně neoprávněně vyplacené dotaci ve výši 15,5 miliónu korun v souvislosti s Řičářem mluvila Jourová již v prosinci 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel aktér kauzy Budišov starosta Péťa

Bývalý starosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa, podezřelý z vydírání a podvodů při čerpání peněz z fondů Evropské unie, v úterý zemřel. Informaci...

Výběr článků

Načítám