Hlavní obsah

Evropu musí vést Evropané, znělo na protimigrační konferenci ve Sněmovně

Právo, Jan Martinek
Praha

Evropa se musí rázně bránit invazi migrantů a odmítnout přistěhovalecké kvóty, jinak padne. To byla hlavní myšlenka páteční ideové konference „Pevnost Evropa“, které se v Poslanecké sněmovně zúčastnili zástupci evropských protimigračních stran.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda strany Úsvit-Národní koalice Miroslav Lidinský

Článek

Konferenci pořádal opoziční Úsvit-Národní koalice, který jde do voleb společně s nově založeným hnutím Blok proti islamizaci. To se odtrhlo od původního Bloku proti islámu, vedeného Martinem Konvičkou.

Na konferenci vystoupila například hlavní tvář německého hnutí Pegida Tatjana Festerlingová, podle které hrozí evropské demokracii čím dál tím větší autocenzura.

„Totalitarismus se skrývá za údajně dobrými činy. Je potřeba mobilizovat občany přímo na ulici, potřebujeme chytrý, realistický a především prosaditelný management,“ řekla Festerlingová.

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský na konferenci řekl, že jako voják, který bojoval v Afghánistánu, udělá všechno pro to, aby v Evropě nebyla válka. „Aby krizi identity Evropy nezneužily síly jak Východu, tak Západu, je klíčové, aby se eurorealistické síly semkly a držely pohromadě napříč Evropou,“ uvedl Lidinský.

Podle něj je třeba se soustředit především na ochranu hranic před útokem imigrantů a teroristů, pomoci Pegidě s transformací Německa a vypsat národní referenda o setrvání v EU. Ta by se podle něj měla vrátit před Lisabonskou smlouvu.

Radikálně z Estonska

Nejradikálnější projev přednesla poslankyně estonského parlamentu Maria Kaljuste z Konzervativní lidové strany Estonska.

„Nedávno se starostou Londýna stal Pákistánec. Zítra nějaký Afričan převezme místo (britského premiéra) Davida Camerona, pozítří turecký chlapec vystřídá (německou kancléřku) Merkelovou, a budeme tu mít chalífát Eurábie. Evropu musí vést Evropané, Arábii Arabové, Turecko Turci a Japonsko Japonci,“ řekla Kaljuste.

„Není to sexismus a rasismus, když černí muži dnes napadají bílé ženy? Nedávno byla jedna dívka nucena nabarvit si vlasy na černo, aby nebyla terčem útoků. Co bude následovat - nechá si změnit pohlaví? Naše ženy jsou mláceny a znásilňovány a naše soudnictví se jen bezmocně škrábe tam, kde mívalo varlata,“ hřímala estonská poslankyně.

„Homosexuálové jsou zničení lidé. Ale nechceme je shazovat ze střechy jako muslimové,“ řekla také Kaljuste.

Proti londýnskému starostovi

Rozhořčení nad novým starostou Londýna Sadiqem Khanem vyjádřila také protiislámská aktivistka Anna Marie Watersová z Velké Británie. „Je to právník, který celou svou kariéru strávil obhajováním islamistů a džihádistů. Vystupoval v televizi jako advokát práv proti ženám,“ řekla Watersová, podle které jsou britská média vůči muslimskému starostovi předpojatá.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Nový londýnský starosta Sadiq Khan

„Jeho vítězství se považuje za vítězství tolerance, a na jeho svazky s islamisty a džihádisty jako by se zapomnělo. Každý, kdo to zpochybní, je označen za rasistu. Média jsou totálně proti nám, to je náš největší problém. Nemáme objektivní, plodná média,“ stěžovala si aktivistka.

Budoucnost nacionalistům?

Podle Zbyszeka Modrzijewskiho z polské euroskeptické strany Kukiz patří budoucnost Evropy nacionalistům.

„My budeme ti, kdo bude určovat budoucnost Evropy, jinak se Evropa potopí,“ burcoval Modrzijewski.

Na konferenci vystoupila i bývalá místopředsedkyně BPI Jana Volfová, která představila celoevropskou petici proti migračním kvótám. Vyjádřila naději, že brzy nasbírá milión podpisů.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Foto: www.usvitnarodnikoalice.cz

Úsvit - Národní koalice

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Miroslav Homola, Právo

Podpis Václava Klause na kopii Lisabonské smlouvy

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Tower Bridge v Londýně

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Právu řekla, že se nyní v žádném hnutí neangažuje. „Jsem tu jako zástupce organizačního týmu Pevnost Evropa,“ řekla Volfová.

Reklama

Výběr článků

Načítám