Hlavní obsah

Evropské vlády jsou zotročeny ochránci klimatu, řekl Klaus v New Yorku

Novinky, jim
NEW YORK

Václav Klaus se opět dostal na titulky zahraničního tisku. Po svém nedávném kontroverzním výstupu v evropském parlamentu na sebe tentokrát upoutal pozornost na newyorském setkání popíračů globálního oteplování, kde jakožto prezident země, která předsedá EU, prezentoval své teorie o změnách klimatu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

„Pokládá se to za největší setkání popíračů klimatických změn, konference, která odstartovala v neděli večer titulem naznačujícím, že globální oteplování patří minulosti, a se seznamem hostů zahrnujícím odborníka na hurikány, astronauta v důchodu a prezidenta ve funkci,“ uvádí britský list The Guardian.

Podle deníku měli pořadatelé velkou radost, že se jim podařilo zajistit klíčového řečníka Klause v době, kdy právě jeho země předsedá EU. Euroskeptik Klaus věří, že snahy o ochranu světa před dopady klimatické změny jsou útoky proti svobodě, vysvětluje redaktor listu.

Klaus na přednášce prohlásil, že evropské vlády jsou zotročeny radikálními ochránci životního prostředí, a obvinil je z alarmismu v souvislosti s globálním oteplováním.

“Pravděpodobně nechtějí odhalit své skutečné plány a ambice zastavit ekonomický rozvoj a vrátit lidstvo o několik století zpět,” prohlásil Klaus, načež mu ve stoje tleskalo na 600 účastníků konference.

Frustrovaný Klaus

„Je zřejmé, že debaty o klimatických změnách nezaznamenaly žádný výrazný vývoj. Připomíná mi to frustraci, již cítili lidé jako já za dob komunistické éry,“ připomněl Klaus své často zmiňované přirovnání.

Konferenci v New Yorku pořádá chicagská společnost Heartland Institute sdružující osobnosti, jejichž názory jsou blízké Klausovu světonázoru na ekonomiku nebo vliv člověka na klima. Názorově jednotní však účastnící konference nejsou.

Podle deníku The New York Times jedni popírají vliv člověka na vypouštění oxidu uhličitého, jiní ho připouštějí s tím, že to nebude mít negativní účinky, podle jiných za nárůst teplot může zvýšená sluneční aktivita, a někteří dokonce tvrdí, že oteplování vůbec neexistuje.

Dříve byl Heartland Institute podporován ropným gigantem Exxon Mobil, který v minulosti nešetřil milióny dolarů na podporu odborníků a společností, které zpochybňovaly klimatické změny a jejich důsledky.

Poslední bašta intelektuální čestnosti

„Exxon a další společnosti prostě změnily svůj postoj, aby si vylepšily obraz v očích veřejnosti. Konference pod taktovkou Heartlandu je poslední baštou intelektuální čestnosti v otázce klimatu,“ řekl Joseph Bast, předseda Heartland Institute.

Podle šéfa Sekretariátu OSN pro změny klimatu Yva de Boera by však argumenty skeptiků neměly být záminkou pro oddalování opatření proti globálnímu oteplování. Jejich podstatu však nezpochybnil. „Skeptici jsou dobří. Je důležité dát lidem jistotu, že se o tématu diskutuje,“ dodal de Boer. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám