Hlavní obsah

Evropská komise kývla na české řešení, které umožní dokončit zpožděné dopravní stavby

– Brusel • Aktualizováno
Novinky, jas

Česká republika může začít stavět desítku prioritních dopravních staveb, které měly staré posudky vlivu na životní prostředí (EIA). Vláda se na výjimce dohodla s Evropskou komisí.

Foto: ŘSD, Novinky

Článek

„Dokončili jsme v Bruselu vyjednávání o EIA. Můžeme rychle dostavět 10 klíčových dopravních staveb za pomoci evropských fondů,” oznámil ve středu na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

„Rozhodnutí Evropské komise po několikaměsíčním vyjednávání si vážíme. Zachránili jsme stavby, které máme připravené k výstavbě a které mají přímý vliv na občany po celé republice. Můžeme tak pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze,“ okomentoval dohodu ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Problémy se starými posudky má v Česku téměř stovka staveb za zhruba 130 miliard korun.

Vláda proto schválila v polovině června novelu zákona, která má umožnit stavbu deseti klíčových projektů bez nových posudků. Mezi těmito stavbami je například obchvat Českých Budějovic, dostavba královéhradecké dálnice D11 nebo obchvat Frýdku Místku.

Z balíčku priorit naopak vypadla část Pražského okruhu mezi D1 a D11, kvůli čemuž hodlá hlavní město zakázat vjezd kamiónů. [celá zpráva]

Podle premiéra je zásadní, aby se nyní podařilo rychle schválit příslušnou novelu. Následně by stavby mohly získat povolení a byla by zahájena výběrová řízení na dodavatele.

Vládní seznam prioritních staveb (124,4 km silnic):
D3 obchvat Českých Budějovic: Úsilné – Hodějovice (7,2 km) a Hodějovice – Třebonín (12,6 km)
D6 obchvaty obcí Řevničov (5,6 km), Lubenec (8,2 km), Nové Strašecí – Řevničov (5,6 km)
D48 obchvat Frýdku Místku (8,6 km)
D35 Opatovice - Ostrov (25,8 km)
D49 Hulín - Fryšták (17,3 km)
D55 obchvat Otrokovic (3,1 km)
D11 Hradec Králové – Smiřice (15,2 km)
I/11 Ostrava, prodloužená Rudná (6,5 km)
D1 Říkovice - Přerov (10,1 km)
modernizace železniční trati Sudoměřice - Votice
zdroj: ministerstvo dopravy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám