Hlavní obsah

Europoslanec Ouzký vysvětloval komisi IZIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovní vyšetřovací komise Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vyslechla poslance Evropského parlamentu Miroslava Ouzkého (ODS), jenž stál u zrodu projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Ministr zdravotnictví David Rath tvrdil, že údajná nehospodárnost projektu je důkazem těsných vazeb ODS na vedení bývalé ředitelky VZP Jiřiny Musílkové.

Článek

Podle Ouzkého je však elektronická zdravotní dokumentace IZIP výhodná pro zdravotnictví a útoky na IZIP mají politický podtext. Ouzký tvrdil, že ministr Rath se mu nynější kritikou mstí za podporu návrhu na zrušení povinného členství v České lékařské komoře (ČLK).

Dodnes si prý europoslanec pamatuje na to, že mu tehdejší šéf ČLK Rath řekl: "Zničím vás osobně a projekt IZIP". Předtím podle něj Rath IZIP podporoval.

Ouzký členům komise řekl, že veškeré prostředky od VZP byly investovány do rozvoje IZIP. Ouzký, dříve poslanec ODS, je spoluatorem projektu spolu s lékařem Pavlem Hronkem a dalším někdejším poslancem ODS Milanem Cabrnochem. Nynější europoslanec Cabrnoch již z firmy vystoupil.

Ouzký má v akciové společnosti IZIP třetinový podíl. Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Dryml již dříve uvedl, že podle smluv by IZIP měl VZP do roku 2007 stát téměř půl miliardy korun. Ve středu vyslechla komise Hronka, který je také spojen s projektem IZIP. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám