Hlavní obsah

Komise prošetřovala projekt IZIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové sněmovní vyšetřovací komise VZP ve středu vyslechli jednoho z autorů projektu internetových zdravotních knížek IZIP Pavla Hronka. Ministr zdravotnictví David Rath kritizoval spolupráci VZP na projektu IZP jako příklad nehospodárného plýtvání s penězi největší zdravotní pojišťovny.

Článek

Hronek členům komise sdělil, že IZIP je jedinečnou službou, kterou pojištěnci chtějí. Podle něj elektronické knížky zamezují zbytečným vyšetřením a předepisování léků. Hronek prohlásil, že IZIP pomohl VZP zmírnit odliv klientů

Na projektu IZIP se spolupodíleli i europoslanci Miroslav Ouzký (ODS) a Milan Cabrnoch (ODS). Rath tento fakt ostře kritizoval, dokumentoval tím údajné blízké vazby vedení bývalé ředitelky VZP Jiřiny Musílkové na ODS. "Nejsem si vědom, že by šla jediná koruna ve prospěch nějaké strany," řekl Hronek po jednání komise novinářům.

Podle Ratha si elektronické knížky IZIP v minulosti vyžádaly asi 300 miliónů korun. Ministrovi také vadilo, že byl osloven pouze jediný zájemce o vytvoření projektu. Hronek však namítl, že tuto službu nikdo jiný v té době neposkytoval.

V dokumentaci IZIP jsou zaznamenána všechna vyšetření

V elektronických knížkách mají pacienti zaznamenány obtíže, diagnózy, vyšetření i užívané léky. Přístup k údajům mají jen lékaři, jimž to pacient dovolí. "Říká se, že až 20 procent vyšetření je provedeno zbytečně, protože lékař, který pacienta vyšetřoval, neměl k dispozici výsledky předchozích vyšetření," řekl Hronek. Těmto zbytečným výdajům by podle něj měly zamezit právě elektronické knížky.

Zdravotně pojistný plán, který již schválila správní rada VZP, s podporou internetových zdravotních knížek IZIP počítá. Ministr Rath by naopak chtěl financování projektu zastavit.

V systému IZIP je zaregistrováno přes 820 tisíc zdravotních knížek. Zapojeno je do něj přes 8000 zdravotnických pracovníků, převážně praktických lékařů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám