Hlavní obsah

Europoslanci Peksa a Zdechovský jsou vlastizrádci, prohlásil Babiš

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) jsou podle Andreje Babiše (ANO) vlastizrádci, neboť si dovolili upozornit na jeho možný střet zájmů. Svým jednáním prý poškozují zájmy České republiky. Podle Peksy je označení europoslanců za vlastizrádce krajně nevhodné

Andrej Babiš označil europoslance za vlastizrádceVideo: ČTK

 
Článek

„Pan Zdechovský a pan Peksa jsou vlastizrádci,” prohlásil s úsměvem premiér, který si patrně neuvědomil, že vlastizrada je závažným přečinem se sazbou 15 až 20 let odnětí svobody, případně i výjimečným trestem.

Vlastizrada
Občan České republiky, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin rozvracení republiky, teroristického útoku, teroru nebo sabotáže, bude potrestán odnětím svobody na patnáct až dvacet let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, nebo výjimečným trestem. Příprava je trestná.
zdroj: Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.

Babiš má za to, že by oba jmenovaní měli „bojovat za české zájmy a nedělat v Evropském parlamentu politiku proti české vládě nebo českému premiérovi”.

Delegace europoslanců vedená předsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monikou Hohlmeierovou, kterou Babiš pro změnu označil nejprve za „trošku” a později „totálně pomatenou”, přijela do ČR získávat fakta o Babišově možném střetu zájmů.

Babišův střet zájmů potvrdil i druhý audit EK

Domácí

„Je to politická mise, nemá pro mě žádný smysl a neměl jsem důvod se s nimi setkat. Já o dotacích nerozhoduji, nikdy jsem nerozhodoval, žádný střet zájmů nemám a ani nemůžu mít, protože jsem postupoval podle 'lex Babiš',” připomněl premiér svůj pohled na vyšetřování Evropské komise.

Hohlmeierová označila Babišův výstup na adresu Peksy a Zdechovského za verbální útok.

Peksa uvedl, že slova o vlastizrádcích Babiš použil v rozhovoru pro televizi Prima už ve čtvrtek. "Je krajně nevhodné prohlašovat poslance Evropského parlamentu za vlastizrádce. V situaci, kdy řešíme konkrétní problémy s implementací evropské legislativy v České republice, mi to připadá naprosto skandální, speciálně v pozici českého premiéra, který s tím má osobní problém," řekl.

Souboj Pirátů vyhrál Michálek, Peksa obratem rezignoval

Domácí

Premiérova slova podle něj mohla vyvolat vlnu nenávistných reakcí, které podle Peksy oba čeští europoslanci nyní čelí na svých facebookových profilech.

Zdechovský dodal, že chování českých úřadů k europoslancům při přípravě mise nebylo standardní. "Opakovaně jsme čelili, včetně Moniky Hohlmeierové, různým výhružkám a náznakům, že na tu misi nemáme jezdit," uvedl.

Audit Evropské komise ohledně čerpání dotací ze strukturálních fondů EU konstatoval, že Babiš setrvává ve střetu zájmů, neboť má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Babiš to setrvale odmítá. Další audit řešil zemědělské dotace a jeho výsledek zatím nebyl zveřejněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám