Hlavní obsah

Europoslanci chtějí rychle nechat prověřit vznik české vlády

• Aktualizováno
Novinky, jas, jov

Místopředseda europarlamentu Othmar Karas a šéf zahraničního výboru Elmar Brok chtějí nechat Evropskou komisi prověřit, zda vznik české vlády neodporuje unijním hodnotám. Podle prezidenta Miloše Zemana se oba politici snaží zviditelnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Europoslanci vyzvali k „rychlému prověření” vzniku úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka, která nemůže počítat s deklarovanou podporu politických stran.

"Vláda je odpovědná parlamentu," citovala ČTK Karase. Poslanci dále uvedli, že komise by měla situaci v České republice rychle prověřit jako "strážkyně smluv" o EU. Podle Karase je třeba podrobit nezávislé kontrole dodržování státoprávních principů a základních evropských hodnot.

Zeman: Neznají ústavu a snaží se zviditelnit

Prezident Miloš Zeman v úterý na dotaz novinářů uvedl, že „každý se snaží nějak zviditelnit”.

Podle něj ústava jasně říká, že prezident jmenuje předsedu vlády, aniž by mu stanovovala další podmínky. Zeman připomněl, že vláda po svém jmenování musí Sněmovnu do 30 dnů požádat o vyslovení důvěry.

„Přál bych mu, aby dříve, než bude mluvit, se seznámil s Ústavou ČR,” zareagoval Zeman, který se v úterý zúčastnil otevírání mobilního hospicu Červeném Kostelci v Královéhradeckém kraji.

Hašek: jedovaté sliny a plivance

Ostře na krok europoslanců zareagoval první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Soudí, že jde o první plody „jedovatých slin a plivanců“ bývalých členů koaličního kabinetu.

„Myslím, že jde o první plody jedovatých slin a plivanců bývalých vládních a koaličních představitelů, kteří neustáli ztrátu exekutivního postavení a nyní jako žalobníčci očerňují ČR, přičemž jim vůbec nedochází, že sami nesou odpovědnost za nynější morální, politickou a ekonomickou krizi země,“ sdělil v úterý Hašek Novinkám.

Karasovi pak vzkázal, aby se zajímal i o bývalou vládu Petra Nečase (ODS). „O panu Karasovi jsem dodnes v souvislosti s evropskou politikou neslyšel, přesto vítám jeho zájem o demokracii v ČR. Jistě se bude zajímat s tak dojemnou péčí také o Topolánkovu vládu bez důvěry z roku 2006, o druhou Topolánkovu vládu s přeběhlíky z počátku roku 2007 či o Nečasovu vládu po rozpadu VV, která vládla bez koaliční smlouvy na podpoře nikým nevolené strany LIDEM,“ rýpl si první místopředseda ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám