Hlavní obsah

Estonsko a Lotyšsko vrátily Česko mezi bezpečné státy

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Estonsko a Lotyšsko vrátily Českou republiku zpět mezi bezpečné státy. Novinářům to v úterý sdělil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nyní nehrozí, že by nějaká z dalších členských zemí Evropské unie vyřadila Česko ze seznamu bezpečných zemí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Lotyšsko a Estonsko vrátily Českou republiky na seznam bezpečných zemí,” sdělil ministr.

Tyto země vyřadily ČR ze seznamu na začátku července, což učinilo i Slovinsko a Kypr. Slovinsko už od opatření ustoupilo. Jedinou problematickou zemí ze států EU tak pro Čechy zůstává Kypr. Turisté ještě před odletem na ostrov musejí předložit negativní test na covid-19 starý nanejvýš 72 hodin.

Kypr zpřísnil opatření proti českým turistům

Koronavirus

Šéf české diplomacie v úterý také uvedl, že by se mohly otevřít pro Čechy i hranice s Tuniskem nebo s Gruzií. Vše je ale zatím ve fázi jednání.

Do Egypta si musí Češi počkat 

Na hladké vycestování do oblíbených turistických destinací jako Egypt nebo Turecko si budou muset Češi zatím počkat.

I když Česko ohlásilo k úternímu ránu dosud nejvyšší počet lidí, kteří aktuálně prodělávají nákazu, podle Petříčka nyní nehrozí, že by některá z členských zemí Evropské unie vyřadila Česko ze seznamu bezpečných zemích, jako tomu bylo právě v případě Estonska či Lotyšska.

Petříček: Situace s cestováním na Kypr a do Slovinska se do týdne nevyřeší

Koronavirus

„Nemáme žádné informace, že by nějaký stát chtěl vyřadit Českou republiku ze seznamu bezpečných států,” uvedl ministr.

Zároveň doporučil, aby se lidé, kteří chtějí vycestovat, informovali před odjezdem o epidemiologické situaci v cílové destinaci.

Lidé by se podle něho měli také zaregistrovat do systému DROZD, tedy do systému dobrovolné registrace občanů při cestách do zahraničí. „Díky tomu jsme schopni s lidmi lépe komunikovat, pokud by se změnily podmínky pro cestování,” nabádal Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám