Hlavní obsah

Epicentrum vychladlo, my ne, hlásal jeden z mnoha transparentů na mikulášském jarmeku

– Valašské Klobouky
Právo, Aleš Fuksa

Vlna protestů doprovází letošní Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Stovky lidí se podepisovaly pod petici za úplné vyklizení munice a nebezpečného materiálu z muničního skladu v nedalekých Vrběticích.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Iniciátoři petice za úplné vyklizení munice a nebezpečného materiálu z muničního skladu v nedalekých Vrběticích chtějí upozornit i na špatnou informovanost o skutečném stavu v areálu.

Článek

Transparenty na domech při hlavním náměstí, stoly s petičními archy a symbolické protestní stužky na ramenou a hrudích vytvořené ze zákazových pásek. Lidé, kteří nehovořili o ničem jiném než o nekontrolovaných výbuších v areálu a množství munice v něm uskladněném. Obavy o bezpečnost lidí žijících v blízkosti areálu byly patrné na každém kroku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Iniciátoři petice za úplné vyklizení munice a nebezpečného materiálu z muničního skladu v nedalekých Vrběticích chtějí upozornit i na špatnou informovanost o skutečném stavu v areálu.

„Chceme znát pravdu, zatím to vypadá tak, že armáda i policie spíše mlží. Tím nám ale na klidu nepřidají. Máme se ženou pět dětí, máme o ně strach,“ uvedl jeden z iniciátorů petice za úplné vyklizení munice z vrbětického areálu Petr Šobáň.

Transparenty na střechách, oknech i balkónech domů jen utvrzovaly obyvatele Valašska, že budou chtít znát pravdu a v protestech a petiční akci neskončí.

„Epicentrum vychladlo, my ne!“, hlásal jeden z nich. Na dalších se objevovala hesla „Hoďme to na mrtvé, nebudou protestovat“, „Zabíjí munice z Vrbětic vojáky z NATO?“, „Muniční sklad Vrbětice – ostuda ČR“, „Jeď hasit, my ťa neposíláme“, „Komu jdou peníze ze smrti“, ČR smetiště Evropy“, „Tytyty, kdo to bude platiti?“.

„Nechceme lidi odrazovat od veselí na jarmeku, ale jsme rádi, že ani lidé ze vzdálenějších koutů Česka, kteří dnes do Valašských Klobouk dojeli na jarmek, nejsou lhostejní vůči této situaci, která ve Vrběticích a okolních obcích nastala. Lidé v celé České republice by se měli dozvědět, že už to není sranda,“ dodal Šobáň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám