Hlavní obsah

Energetici se na západě Čech hrozí větru, lidé by mohli zůstat bez proudu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Silný vítr a husté sněžení, které předpovídají meteorologové, může ještě večer a hlavně v noci ze středy na čtvrtek přerušit na mnoha místech dodávky elektrické energie do domácností na západě Čech, zejména pak na Karlovarsku. Projeví se negativně i v dopravě, kde silničáři očekávají náledí, sněhové jazyky, závěje a padající stromy přes cesty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Modleme se, ať nezačne foukat vítr,“ komentoval v souvislosti s předpověďmi počasí vyhlídky pro noc na čtvrtek mluvčí ČEZ v západních Čechách Martin Sobotka. „Už nyní je totiž situace vážná, protože na rozvody elektrického vedení padá strom za stromem. Některé obce jsou bez elektrické energie, takže jsme dodávky museli nahradit pomocí instalace dieselových agregátů,“ pokračoval Sobotka s tím, že se jedná především o obce na východě Karlovarska.

„Poruchy jsou v Tepličce, kde je situace nejvážnější, a dále pak například v Krásném Jezu, Kolové, Stanovicích a na Toužimsku,“ poznamenal.

Stromy padají jeden za druhým

Podle Sobotky mají energetici ohromné množství práce. „Mnohdy se nemůžeme k poruchám na vedení ani dostat, protože přes cestu leží stromy. Strhl je těžký sníh, do kterého celý den prší. Když stromy z cesty odstraní, nachází technici další a další.

Podaří-li se jim nakonec poruchu odstranit, najdou vzápětí na stejném vedení o kousek dál další. Když se vracejí s motorovou pilou a žebříkem v rukách zpět k autu, jsou stromy popadané na místech, kde cestou tam ještě nebyly. Stromy prostě padají jeden za druhým,“ popisoval tristní situace Sobotka.

Podle Sobotky se může situace ještě zhoršit právě navečer. „Vypadá to bídně,“ uvedl. „Pokud sníh na stromech, do kterého přes den napršelo, navečer zmrzne a začne foukat, tak to bude opravdu špatné. Nejenom, že padající stromy zatarasí dopravu na silnici i na železnici, ale nepůjde navíc ani proud. Kam projedeme, tam nasadíme elektrocentrály. Jinak si lidé budou muset pomoci sami,“ krčil rameny mluvčí ČEZ s tím, že technici budou nejdříve odstraňovat poruchy na velkých uzlech a postupně i na těch menších. „V úterý jsme všechny havárie během dne nezvládli odstranit, protože vznikaly nové a nové. Podobně tak to dopadne asi i ve středu,“ dodal.

Meteorolog očekává náledí, silničáři i závěje

Obavy energetiků potvrdil meteorolog ze stanice v Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík. „Strašně prší a kolem 20. až 22. hodiny to všechno zmrzne,“ uvedl Kovařík a pokračoval: „Už se počasí věnuji 45 let, ale co pak nastane, to si nedovedu představit,“ uvedl. „Na zmrzlý sníh napadá zpočátku těžký nový sníh a na ten se nalepí další prašan. Celkem by mohlo napadnout 3 až 10 cm sněhu. Pak má ale začít foukat vítr o síle 3 až 7 metrů za sekundu,“ popisoval meteorolog s tím, že na horách může v nárazech síla větru dosáhnout až 20 metrů za sekundu. „Elektrické dráty a stromy stojící vedle nich to nemusí vydržet. Počasí může nadělat v energetice hodně zle. A to už vůbec nemluvím o dopravě. Lze totiž očekávat opravdu silné náledí,“ dodal.

„Mají přijít husté srážky, které se postupně přemění v krupici a následně v sněžení,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka. „Vítr bude na silnicích ve vyšších polohách vytvářet jazyky a dokonce i závěje,“ dodal. „Stromy jsou pod sněhem přetížené a budou padat na silnice,“ dodal s tím, že silničáři jsou připraveni vyjet na postižená místa. Řidičům silničáři doporučují navečer raději nevyjíždět.

Reklama

Výběr článků

Načítám