Hlavní obsah

Emmerová chce přerušit členství v ČSSD, věří v Sobotkovu velkorysost

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) věří, že její stranický šéf Bohuslav Sobotka bude velkorysý, kývne na přerušení členství v sociální demokracii a kandidaturu v podzimních krajských volbách za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ). Emmerová zároveň ve čtvrtek sdělila, že se za žádné situace nevzdá poslaneckého mandátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman a Milada Emmerová

Článek

„Věřím, že pan předseda Sobotka tuto záležitost pojme velkoryse a přistoupí na přerušení členství v ČSSD a snad se nebudou zvažovat další kroky,“ řekl Emmerová na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci SPOZ. Se Sobotkou bude jednat příští týden. Exministryně zdůraznila, že se nechce dostat do role přeběhlíka.

Emmerová má sice v plánu kandidovat za zemanovce v regionálních volbách v Plzeňském kraji, hejtmankou ale být nechce. „Nechci sedět samozřejmě na dvou židlích, ale na druhou stranu bych ráda zůstala v poslaneckém klubu,“ uvedla s tím, že se rozhodně za žádné situace nevzdá poslaneckého mandátu. „Jestliže by to snad mělo dopadnout hůř, tak trvá bod číslo jedna: mandátu se nevzdám,“ deklarovala.

V nabídce na spolupráci se SPOZ Emmerová vidí šanci na posílení levice, nastavení spolupráce s ČSSD a „do jisté míry i s komunisty“. Exministryně si postěžovala, že kvůli kauze Davida Ratha se lidé odvrací od ČSSD a chtějí volit komunisty. „Proč bychom měli trpět za nějakého Davida Ratha,“ posteskla si Emmerová.

Právě na téma spolupráce levice hovořil i šéf SPOZ Vratislav Mynář. Poukázal na přímou volbu prezidenta, kdy jeho strana podporuje expremiéra a svého čestného předsedu Miloše Zemana. „Levice musí postavit velmi silného kandidáta oproti pravicovému kandidátovi panu Švejnarovi. Jsem za to, abychom začali spolupracovat na levici,“ řekl Mynář.

Sobotka velkorysý nebyl

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek Emmerové vzkázal, že pokud bude kandidovat za zemanovce, končí v sociální demokracii i v jejím poslaneckém klubu.

„V souladu se stanovami končí kandidaturou za jinou stranu členství v ČSSD. V takovém případě zaniká i členství v poslaneckém klubu a paní Emmerová by měla rezignovat na poslanecký mandát. Nelze být členem strany a současně jí poškozovat tím, že kandiduje proti ní. Od členů ČSSD v tomto směru dostávám velmi jednoznačné a negativní reakce,“ sdělil Sobotka Novinkám.

Zeman: V ČSSD převládla rakovina

Zeman na tiskové konferenci poukázal, že před několika měsíci se první místopředseda ČSSD Michal Hašek vyslovil pro spolupráci levicových stran. „Tato slova se velmi významně liší od reálné praxe některých členů vedení ČSSD,“ podotkl ale Zeman.

Uvedl i příklad. Expremiér vyjednával o volební spolupráci s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) „Sám jsem se s panem hejtmanem na toto téma sešel, z jeho iniciativy,“ sdělil Zeman. Z plánu ale sešlo, Lidový dům řekl ne. „Dostal zákaz z Prahy,“ prozradil expremiér.

Spojení ČSSD a SPOZ je přitom podle Zemana přirozenější, než spolupráce soc. dem. s občanskými demokraty. „Věřím, že někteří hejtmani jsou rozumní a věřím, že tak tomu bude nakonec i v Plzeňském kraji,“ prohlásil expremiér.

Zároveň ovšem Zeman ČSSD strhal. „V soc. dem. převládla klientelistická rakovina typu Stanislava Grosse, Davida Ratha a obávám se, že i některých dalších,“ řekl a označil za obtížné se spojovat se stranou, která bojuje s korupcí a tunelováním a zároveň se její představitelé těchto činů dopouští.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám