Hlavní obsah

Emmerová chce bránit privatizaci nemocnic jen dočasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerové v neděli upřesnila vládní záměr zastavit převod bývalých okresních nemocnic na obchodní společnosti, jak o to usilují kraje. Pod ně teď tyto nemocnice spadají. Převod nemocnic na subjekty, které by na sebe vydělaly, by se podle Emmerové měl zastavit jen dočasně.

Foto: Eva Shareefa

Vánoční koncert Mladá Boleslav 17.12.2016

Článek

A to do té doby, než se podaří vytvořit páteřní síť veřejných nemocnic, které by zaručily lidem ústavní právo na dostupnou kvalitní péči. Emmerová to řekla na končícím sjezdu České lékařské komory (ČLK) v Brně.

Při privatizaci totiž hrozí, že se z nemocnic stanou spíš prestižní kliniky, které si bude moci dovolit jen někdo. Kraje ale chtějí privatizovat nemocnice proto, že nemají peníze na jejich ztrátový provoz.

"Po vytvoření sítě se pak mohou zbylé nemocnice libovolně přeměnit," řekla Emmerová. Ministryně připravuje zákon o neziskových lůžkových zařízeních, v jehož režimu by právě základní nemocnice v síti měly pracovat. Veřejnou síť nemocnic by také spravovaly kraje.

Opozice je skeptická

Senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek ale vytváření sítí organizovaných ministerstvem zdravotnictví příliš nevěří. V systému veřejného pojištění by podle něj měly síť tvořit zdravotní pojišťovny svou smluvní politikou. Nyní to nedělají dobře, ale spíš než jejich neochotou, je to podle něj řadou překážek ze strany státu.

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková uvedla, že pro pojišťovny je důležité mít síť nemocnic navázanou na smluvním základ, a je jedno, zda je zařízení soukromé či státní.

Anketa

Myslíte si, že by se bývalé okresní nemocnice měly privatizovat?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám