Hlavní obsah

Elektronické recepty budou fungovat asi v březnu, na konopí příští týden

Elektronické recepty začnou znovu fungovat patrně v březnu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zajistí nový systém bez nynějšího dodavatele technického řešení, kterým je společnost Tronevia. Ve čtvrtek to uvedl šéf SÚKL Zdeněk Blahuta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta

Článek

Dosavadní aplikace prozatím zakázal ústavu používat soud. Podle firmy Tronevia užíval SÚKL její software neoprávněně.

„V současné době budou lékaři předepisovat a lékárníci vydávat listinné recepty s výjimkou přípravku s léčebným konopím a jednoho přípravku s pseudoefedrinem, kde nám začne fungovat registr léčebných přípravků s omezením,” řekl Blahuta.

Uvedl, že centrální úložiště a služba e-receptů začne pak fungovat v „nízkých jednotkách měsíců, řekněme v březnu”. Takzvaný konopný registr se spustí do konce příštího týdne.

O předběžné opatření požádala soud Tronevia. Systémy elektronického receptu, hlášení závad léčiv a další aplikace označila za svá autorská díla. Soud je tedy prozatím zakázal používat. SÚKL se odvolal.

Firma přijde o zakázku

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) označil postup firmy za vydírání.

„Pokračování fungování je podmíněno podpisem uznání autorských práv, která nejsou vyčíslena a mohou se údajně šplhat na stovky miliónů korun,” uvedl Němeček. Dodal, že „státní instituce nemůže sloužit jako dojná kráva”.

Podle Blahuty závislost SÚKL na externím dodavateli nyní končí. Ministr řekl, že Tronevia nedostane ani připravovanou zakázku za desítky miliónů, kterou měla získat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám