Hlavní obsah

Elektronické dálniční známky budou od roku 2021, schválil Senát

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Češi si budou moci koupit elektronickou dálniční známku od roku 2021. V lednu tohoto roku tak skončí lepení papírových kuponů na přední sklo. Novelu o pozemních komunikacích, která změnu zavádí, ve středu schválil Senát. Předlohu už musí podepsat jen prezident Miloš Zeman.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) předlohu v horní parlamentní komoře hájil se slovy, že je jedná o výrazný postup v elektronizaci státní správy.

Novelu podpořilo 43 senátorů, šest hlasovalo proti a 19 se jich zdrželo.

Řidiči budou moci od roku 2021 platit za české dálnice prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Elektronické známky budou vázány na registrační značku vozidla a kontroly budou provádět policejní hlídky a budou zároveň probíhat skrze kamery na dálnicích.

Zmizí tak klasické papírové kupony, které si lidé sami lepí na čelní sklo. „Činíme krok k digitalizaci, tudíž bude pouze elektronická dálniční známka a řidiči tak nebudou muset pokaždé na konci roku prostřednictvím žiletky odstraňovat staré kupony,” uvedl Kremlík.

Novela zákona o pozemních komunikacích vyvolala diskuse především kvůli zdražení dálničních známek. Poslanec Martin Kolovratník (ANO) totiž navrhl, aby se kupony od příštího roku zdražily ze současných 1500 korun za rok na dva tisíce.

Kolovratník svůj návrh v rozhovoru hájil, s tím, že kvalita českých dálnic zdražení o pět set korun odpovídá. Ministr dopravy Kremlík ale po vlně nevole slíbil, že dálniční známky nezdraží, dokud nebude opravená dálnice D1.

Reklama

Výběr článků

Načítám