Hlavní obsah

Ekologové vzali Brabce na milost, na ministerstvu mu dají 100 dní hájení

Novinky, Václav Lang
Praha

Zástupci ekologických organizací slevili ze své ostré rétoriky vůči adeptu na vedení ministerstva životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zatímco minulý týden po ohlášení jeho kandidatury si stěžovali, že jde o absurditu, neboť Brabec strávil léta na významných postech v chemických podnicích, po pátečním jednání s Brabcem jej vzali na milost.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Richard Brabec

Článek

Podle šéfa energetické kampaně hnutí Greenpeace Jana Rovenského probíhala zhruba tříhodinová debata v poklidné atmosféře a jednotliví aktéři se vzájemně seznámili se svými představami ohledně resortu. „Došlo k určitému průniku, myslím, že jsme se docela dobře shodli v tématu personální a organizační rekonstrukce ministerstva životního prostředí,“ řekl Rovenský Novinkám.

Schůzky se zúčastnilo několik zástupců ekologických organizací, za ANO byli přítomni předseda Andrej Babiš a Richard Brabec. Podle Rovenského se shodli hlavně v tom, že resort je v katastrofálním stavu a je třeba z něj vytvořit standardní státní úřad. „Který bohužel ministři za ODS během let úspěšně zlikvidovali,“ doplnil Rovenský.

Za nejdůležitější výstup považuje to, že se s Brabcem a Babišem dohodli na dalších schůzkách. „Dáme panu ministrovi sto dní a uvidíme, jak se k našim tématům bude stavět. Ale celkově mám dojem ze schůzky docela dobrý,“ uvedl.

Střet zájmů není na pořadu dne

Podobně hovořil také programový vedoucí hnutí Duha Vojtěch Kotecký, podle kterého se ale Babiš s Brabcem ani tak nezapojovali do diskuse, jako spíš naslouchali stanoviskům ekologů. „Ptali se, poslouchali a jen občas něco komentovali. Nedošlo k žádnému zásadnějšímu sporu, ale těžko odhadnout, jestli proto, že spor není, nebo proto, že nebyl vyřčen,“ řekl Novinkám Kotecký.

Zásadní dohoda podle něj padla v tom, že budou nového ministra hodnotit až podle konkrétních výsledků.

Také Rovenský má za to, že je nesmyslné v tuto chvíli hovořit o konfliktu zájmů, jak tomu bylo před týdnem, neboť je velmi pravděpodobné, že se Brabec skutečně ministrem stane. Naopak to podle něj může mít na chod ministerstva paradoxně dobrý vliv. „Velmi kvituji, že on sám vnímá a chápe, že bude pod větším dohledem, než kdyby přicházel třeba ze správy CHKO nebo národního parku,“ řekl s tím, že tak Brabec může resort vést důsledněji a nezávisleji.

Brabec v minulosti pracoval v řadě podniků, byl mj. vedoucím odboru financování Unipetrolu, finančním ředitelem Spolany a v letech 2005–2011 generálním ředitelem Lovochemie. Ta patří do skupiny Agrofert Holding vlastněné Andrejem Babišem a Brabec v ní dosluhuje jako předseda dozorčí rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám