Hlavní obsah

Ekologové vlastními těly blokují těžbu stromů na Šumavě

Právo, Petr Pokorný
Aktualizováno

Zhruba dvě desítky ekologických aktivistů se v pátek bez ohledu na situaci parku, který se vzpamatovává z řádění vichru, vydaly k Ptačímu potoku u Modravy na západočeské straně Šumavy, aby zabránily kácení kůrovcem napadených stromů. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha nemá správa parku ke kácení udělenou výjimku a nemá zpracovaný vliv na významnou lokalitu chráněnou podle Natura 2000.

Článek

Duha tvrdí, že v podmáčené oblasti jsou vyznačeny přibližně tři tisícovky stromů určených k pokácení. „V místě, kde žijí ohrožené druhy zvířat, by vznikla obrovská holina. V oblasti žijí mimo jiné kriticky ohrožení tetřevi a silně ohrožení kulíšci nejmenší a datlíci tříprstí, kteří potřebují k životu dutiny stromů,“ uvedl Bláha.

Správce: Nelegální akce!

Správa parku označila blokádu kácení za nelegální a je připravena se obrátit na policii. „Považujeme to za akt odporující zákonu. Lokalitu označíme jako pracoviště nebezpečné pro přítomnost veřejnosti. Budou tam moci pracovat pouze najaté firmy a jejich zaměstnanci. Pokud někdo bude ohrožovat vlastní bezpečnost v označeném prostoru, zavoláme policii, aby zjednala pořádek. Metody Hnutí Duha jsou nepřípustné a my se jim musíme bránit,“ konstatoval ředitel správy národního parku Jan Stráský.

Oblast okolo Ptačího potoka a na Ztraceném patří podle zonace Národního parku Šumava převážně do druhé zóny ochrany přírody, kde je možné kůrovcem napadené dřevo zpracovat, aby se z těchto míst kůrovec nešířil dál do okolních porostů.

Lokalitu sice v roce 2007 dřívější vedení Parku zařadilo do bezzásahového režimu, ale jednadvacátého dubna tohoto roku ho ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přeřadil do zásahového režimu, tak jak tomu bylo po celou dobu existence parku.  Hlavním důvodem je fakt, že jeden kilometr od Ptačího potoka rostou nestátní lesy, které patří k majetku města Kašperské Hory.

Dorazil i Liška

Pátečního zahájení blokády kácení u Modravy se zúčastnil i předseda Strany zelených Ondřej Liška. Po pár hodinách a výstupech pro některá média z místa odjel. „Naši akci podpořila Strana zelených. V příštích dnech by se zde měli objevit i další zástupci jejího předsednictva,“ řekl Právu Jaromír Bláha z Duhy.

Ekologové si na místo přivolali i policii. „Jde nám o to, aby policie prověřila skutečnost, že na Šumavě se porušuje zákon a kácí se i zcela zdravé stromy,“ dodal Bláha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám