Hlavní obsah

Egyptolog vystrašil starosty: Blíží se kolaps společnosti

Právo, Oldřich Danda

Navzdory náledí se v úterý do Prahy sjely desítky starostů a členů hnutí Starostové a nezávislí, aby diskutovali o svých programových prioritách. Zaskočil je věhlasný egyptolog Miroslav Bárta. Podle něj veškeré indicie a srovnání s historií ukazují na to, že naše civilizace je na pokraji kolapsu, a vše napovídá tomu, že „vnitřní reforma kolabujícího systému není možná“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta a 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Článek

Příkladů úpadku je podle něj všude dost. „Pokud Belgičani pod tlakem nějaké menšiny odstranili vánoční stromeček, tak to není k pousmání, ale je to projev zásadní krize společnosti, která už neví, kde má kořeny,“ uvedl. (Zpráva s odstraněním vánočního stromku v Belgii v roce 2012 nebyla pravdivá. Vánoční symbol na náměstí byl, jen nešlo o tradiční jehličnan, ale o světelnou instalaci, která se mnoha lidem nelíbila. Důvodem byla ve skutečnosti finanční úspora radnice, protože instalaci zaplatil sponzor. pozn. red.)

Západní politici podle něj čím dál více ztrácejí legitimitu problémy ve společnosti řešit. „Proto jsem dlouhodobý příznivec hnutí STAN, protože vy na lokální úrovni legitimitu máte, protože tam to neokecáte,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tím starosty v sále na chvíli potěšil, za chvíli ale znovu překvapil. „Byl jsem v Rusku a mluvil s normálními lidmi z akademické sféry a ti mi říkali, že Putinovi narostla neuvěřitelně legitimita kvůli sankcím, a to si v EU málokdo uvědomuje,“ podotkl Bárta.

Mám připravené vystoupení, ale poté, co jsem slyšel profesora Bártu, tak mi přijde všechno marné
Jan Farský

Oklepat se musí po hospodách

Nakonec se mu ale Starosty podařilo i rozesmát. „Moje přednášky mají nesporný ekonomický efekt, protože po jejich skončení moji posluchači vyhledávají restaurační zařízení a tam potom setrvávají velmi dlouho,“ dodal.

Sklidil aplaus, ale Starostům chvíli trvalo, než se jim podařilo znovu diskutovat o programu a přízemních věcech. „Mám připravené vystoupení, ale poté, co jsem slyšel profesora Bártu, tak mi přijde všechno marné,“ řekl Právu poslanec TOP 09 a STAN Jan Farský.

Z deprese se ale za chvíli oklepal a jeho příspěvek o tom, že se starostové nesmějí vymlouvat na přebujelé zákony, ale musí se snažit lidem systém co nejvíce zjednodušit, také sklidil slušný ohlas.

Domovské právo

Silnou diskusi vyvolal i nápad europoslance a místopředsedy STAN Stanislava Polčáka, že jedním z programových bodů hnutí by měla být snaha o znovuzavedení tzv. domovského práva, které tu bylo od 19. století do roku 1948.

„O dávkách by měla rozhodovat obec, kde problémy vznikají. Pokud o nich rozhoduje úředník v 30 kilometrů vzdáleném městě, tak to skoro nikdy nedopadne dobře,“ řekl.

Proti očekávání se na konferenci Starostů neřešil případný rozchod s TOP 09 ani problémy libereckého hejtmana Martina Půty, který se kvůli obvinění z korupce vzdal postu šéfa hnutí. Jediný, kdo o jeho obvinění mluvil, byl místopředseda hnutí a Sněmovny Petr Gazdík, který hnutí dočasně znovu vede.

„Spikly se proti nám živly a počítám mezi ně i orgány činné v trestném řízení,“ uvedl. Gazdík obvinění nevěří. „Jsem si jist, že Martin nic neudělal, a věřím, že se v nejbližších měsících očistí,“ uzavřel.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám