Hlavní obsah

E-neschopenky fungují naostro. Budou miláčkem lékařů, prohlásila Maláčová

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od nového roku začal ostrý provoz elektronických neschopenek. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že od 1. ledna bylo zaevidováno přes tři tisíce e-neschopenek. Provoz je podle ministryně bez problémů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček na tiskové konferenci ke spuštění e-neschopenky.

Článek

„E-neschopenka funguje, už evidujeme více než tři tisíce e-neschopenek, nabíhá to poměrně rychle a bude se to každou hodinou měnit,“ řekla Maláčová na dopolední tiskové konferenci v nemocnici v pražském Motole.

„Ta cesta byla trnitá, nicméně teď ji máme plně funkční. E-neschopenka nás má posunout do 21. století a ulehčit život,“ podotkla Maláčová a zdůraznila, že o zavedení e-neschopenek se v Česku debatuje už téměř devět let.

Podle ministryně e-neschopenky ulehčí život lékařům, ušetří jim čas i papírování. „E-neschopenka bude miláčkem lékařů,” prohlásila Maláčová.

Po zrušení karenční doby vzrostla nemocnost zaměstnanců drah a řidičů MHD

Ekonomika

E-neschopenky měly fungovat už od loňského roku. První vláda premiéra Babiše chtěla projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021. Po vstupu ČSSD do vlády se práce na systému obnovily.

Jak e-neschopenky fungují
Nemocní lidé už nebudou muset nosit do práce papírové neschopenky. E-neschopenky budou lékaři posílat správě sociálního zabezpečení přímo přes její portál, nebo přes svůj lékařský počítačový program. K údajům o pracovní neschopnosti svého pracovníka se tak rychleji dostanou i zaměstnavatelé. Zaměstnavatelé už nebudou muset formuláře odesílat poštou sociální správě.
Zdroj: ČTK

Původně měla e-neschopenka platit od července 2019, kdy byla zrušena karenční doba a lidem se začaly znovu proplácet první tři dny nemoci. Termín se nakonec posunul na leden 2020.

Bojkot lékařů

Zavádění elektronických neschopenek provázely problémy. Zaměstnavatelé si například stěžovali na to, že před uvedením do ostrého provozu nedostali systém k otestování.

E-neschopenky bojkotují i někteří lékaři. Část doktorů ve Zlínském kraji se chystá i nadále vypisovat papírové formuláře. Chtějí tak protestovat proti zvýšeným nákladům, které prý kvůli e-neschopenkám mají a nikdo jim je nekompenzuje.

Živnostníci chybí na pracovišti třikrát méně než zaměstnanci

Ekonomika

Používání elektronických neschopenek je přitom podle ministerstva práce a sociálních věcí povinné, papírové neschopenky mají sloužit jen jako rezerva v případě výpadku systému a definitivně skončí do dvou let.

„Nebudeme lékaře pokutovat za drobná pochybení, ale ministerstvo práce a sociálních věcí nemůže tolerovat vědomé porušování zákona. Pokud lékaři nebudou chtít vystavovat e-neschopenky, což jim nařizuje zákon, tak ministerstvo musí k těm sankcím přistoupit,” komentovala Maláčová.

Sankce za porušení zákona může v jednotlivých případech dosáhnout až výše 10 tisíc korun.

Reklama

Související články

Na Zlínsku vzpoura proti e-neschopenkám

Praktičtí lékaři Zlínského kraje se cítí poškozeni tím, že nedostanou úhradu za elektronické neschopenky. Od ledna proto nebudou tyto neschopenky vystavovat....

Výběr článků

Načítám