Hlavní obsah

E-maily Sobotkovi mohou mít dohru. Skončit může šéf rady

Právo, Karolina Brožová

Poslanci volebního výboru se budou ve středu zabývat obsahem e-mailů, které premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) poslal předseda Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík a jejichž znění zveřejnili hackeři na neonacistickém webu White Media.

Foto: Profimedia.cz

V e-mailech byly i texty, které se týkaly Českého rozhlasu.

Článek

Zákonodárcům se nelíbí, co Šafařík předsedovi vlády sděloval, porušil tak prý totiž zásady média veřejné služby. Někteří si přejí jeho hlavu.

V korespondenci, kterou zahajuje slovy „s prosbou o diskrétnost“, Šafařík rozebírá možné kandidáty na budoucího ředitele rozhlasu a informuje premiéra o dění v Radě Českého rozhlasu – ještě z pozice řadového člena, e-maily jsou datovány z října loňského roku a Šafařík se stal předsedou rady až koncem listopadu.

On mi do očí řekl, že to bude nepolitické. A pak se dozvím, že komunikoval s premiérem? To mi lhal do očí
poslanec Martin Kolovratník (ANO)

Pravost elektronických dopisů však pro Lidovky.cz popřel. „Nejsou autentické, víc se k tomu vyjadřovat nebudu,“ uvedl Šafařík.

Přesto se obsahem těchto mailů budou ve středu zabývat poslanci. „Myslím si, že ty maily jsou autentické. Pro mě je to zdrcující, šokující informace,“ řekl Právu poslanec a novinář z Českého rozhlasu Martin Kolovratník (ANO).

„Oficiálně na půdě Sněmovny jsem se s panem Šafaříkem krátce po jeho zvolení předsedou rady setkal, ptal jsem se, jestli bude garantovat, že volba ředitele rozhlasu nebude ničím ovlivněná. On mi do očí řekl, že to bude nepolitické. A pak se dozvím, že komunikoval s premiérem? To mi lhal do očí,“ dodal.

Domnívá se, že pokud se prokáže, že se komunikace mezi Šafaříkem a Sobotkou takto odehrála, měl by v čele rady skončit. Zůstat prý může jako řadový člen.

Výbor by ho odvolat nemohl

Stejný názor zastává i poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). „Je to velmi překvapující, je to orgán veřejnoprávní instituce, který by s námi politiky neměl mít nic společného a neměl by konzultovat, kdo je kandidátem na ředitele Českého rozhlasu,“ řekl Právu.

Nevěří, že by informace od Šafaříka premiér vyžadoval. „Asi to byla zvláštní servilita. Pana Šafaříka neznám, nevím nic. Chceme o tom něco vědět, protože to budí pohoršení,“ dodal Jandák.

Foto: rozhlas.cz/Khalil Baalbaki

Petr Šafařík

Spekulovat o Sobotkově roli nechtěl ani Kolovratník. „Premiér mlčí. Pokud by se objevil e-mail, kde je nějaká reakce, zadání, dotaz, tak je to úplně skandální,“ řekl Právu.

Premiér obsah své korespondence vysvětlovat nechtěl. „Trestnou činnost spojenou s útoky na mé soukromí vyšetřuje policie, a já proto nebudu celou záležitost komentovat,“ napsal Právu.

Jednání volebního výboru svolal na středu jeho předseda Martin Komárek (ANO). Výbor má na starost mj. výběr kandidátů do mediálních rad. Odvolat Šafaříka z funkce však nemůže.

„Předseda či některý z místopředsedů rady může být odvolán během funkčního období na základě rozhodnutí nadpoloviční většiny všech členů rady tajným hlasováním,“ píše se v zákonu.  K takovému hlasování rozhlasovou radu může vyzvat Sněmovna, pokud by jí výbor dal tento podnět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám