Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů si nepřejí radar

Dvě třetiny obyvatel Česka nesouhlasí s umístěním amerického radaru v České republice. Uvádí to listopadová zpráva Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které se dotazovalo 1084 lidí. Pro postavení radarové části protiraketového systému ve střední Evropě, který má sestávat ještě z raketových sil v Polsku, je podle CVVM 28 procent lidí a proti 66 procent.

Článek

Údaje o podílu českých respondentů jsou podobné jako v říjnu. Výsledky průzkumu, který byl poprvé zahájen v roce 2006, ukazují, že stále převažuje drtivá většina těch, kteří si radar v České republice nepřejí. Většina Čechů, a to 71 procent, rovněž žádá vypsání referenda.

Realizace výstavby protiraketového deštníku je však stále otázkou. Ani v Polsku, ani v České republice zatím plán výstavby neschválil parlament. U nás radar odmítají sociální demokraté, komunisté i někteří členové Strany zelených.

Většinovou podporu má protiraketový systém jen u příznivců ODS. Mezi voliči se pro vypsání referenda vyslovilo 89 procent voličů KSČM a 85 procent příznivců ČSSD. Veřejné hlasování podporuje jen 43 procent voličů ODS.

Proti výstavbě radaru v Brdech a raketových sil v Polsku se ostře vyslovuje také Rusko, které se obává, že systém bude znamenat ohrožení jeho bezpečnosti. Jako odvetu plánuje nasadit rakety typu Iskander v Kaliningradské oblasti mezi Polskem a Litvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám