Hlavní obsah

Dva milióny z Grossovy směnky vymáhá vdova Šárka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalý premiér Stanislav Gross zaměstnává justici i tři roky po své smrti. Vdova po něm Šárka soudně vymáhá po podnikatelce z Plzeňska Ludmile Šakičové téměř dva milióny korun, na které 52letá žena podepsala Grossovi směnku ještě za jeho života.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Šárka a Stanislav Grossovi na snímku z roku 2008

Článek

Soud už dříve vydal směnečný platební rozkaz, ale Šakičová odmítla zaplatit. Obě strany se tak poprvé sešly v pondělí u Krajského soudu v Plzni.

Za jakých okolností směnka vznikla, ale zatím zůstává tabu. Spor totiž spěje k mimosoudní dohodě, a žádné detaily tak v pondělí během jednání nezazněly. Za zemřelého Grosse přešla věřitelská práva na jeho manželku Šárku, která je začala uplatňovat. Soudního jednání se ale osobně nezúčastnila.

Její právní zástupce Petr Vlach odmítl k celé záležitosti cokoli sdělit. „Nemám souhlas klientky,“ řekl stroze. Vyjadřovat se nechtěla ani Šakičová. „Nechce se mi o tom mluvit. Je to moc osobní,“ reagovala na dotaz Práva.

Advokát Vlach ještě před samotným projednáváním žaloby požádal soud o odročení. „Snažíme se domluvit. Jde o dost vysokou částku, jednání nejsou úplně jednoduchá. Nicméně jsme už dospěli k nějakému řešení, které bychom chtěli završit návrhem na soudní smír,“ prohlásil Vlach.

Chtějí splátky

Potvrdil, že v principu už jsou s protistranou věcně domluveni, ale je prý ještě zapotřebí zúřadovat některé kroky. „Snažili jsme se pohledávku rozložit na přiměřené splátky. Není jednoduché se shodnout na podmínkách, které by byly pro nás akceptovatelné a zároveň pro žalovanou splnitelné,“ dodal Vlach s tím, že měsíc by měl na uzavření dohody stačit.

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Stanislav Gross

Samosoudkyně Svatava Dvorecká návrhu Vlacha vyhověla. „Jakým způsobem se mezi sebou domluvíte, je na vás. Pokud předložíte smír, který obě strany podepíší a který nebude odporovat zákonným předpisům, soud ho může schválit už bez vaší přítomnosti,“ prohlásila Dvorecká. Jako nejzazší termín pro předložení dohody stanovila 21. května. Jaký dluh se za podepsanou směnkou skrývá, zatím nezkoumala.

Čelila exekuci

„Směnka, která byla žalobcem předložená, má všechny zákonné náležitosti, a je tak podle mého názoru platná. Proto jsem také vydala směnečný platební rozkaz. Dlužník proti němu uplatnil námitky, a proto jsem nařídila směnečné řízení,“ sdělila soudkyně. Co konkrétně se Šakičové nelíbilo, ale nechtěla soudkyně komentovat.

„Tím, že jsme to zatím veřejně neprojednávali, tak o detailech mluvit nebudu,“ vysvětlila Dvorecká.

Obecně pouze sdělila, že žalovaná závazek vůči žalobci zcela nepopřela. „Pokud by nedošlo ke smíru, pokračovali bychom v jednání. Ve směnečném řízení funguje obrácené důkazní břemeno, tedy že dlužník musí všechny své námitky odůvodnit a prokázat,“ uzavřela soudkyně.

Podle údajů z obchodního rejstříku podnikala Šakičová v několika firmách, mimo jiné provozovala cestovní agenturu. Čelila i řadě exekucí. Žádné obchodní propojení na Grossovy z těchto veřejně dostupných údajů ale nevyplývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám