Hlavní obsah

Dusno v pražské ČSSD: Do sporu se vloží Sobotka

Právo, Karolina Brožová

Rozkol v pražské ČSSD v pondělí večer vygradoval na jednání krajského výkonného výboru. Šéfovi pražské soc. dem. a ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi členové výboru neschválili jeho návrh kandidátní listiny do Sněmovny a zvedli hlas pro jiný. Ludvík kvůli tomu odstoupil z kandidatury na post lídra. Situace se nelíbí premiérovi a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ludvík s Lenkou Teskou Arnoštovou

Článek

„Vidím, že se budu muset do sestavování pražské kandidátky osobně vložit. V příštích dnech chci mluvit se zástupci pražské organizace a věřím, že najdeme dobré a sjednocující řešení,“ napsal Právu premiér. Lídra budou vybírat členové pražské ČSSD až v červnu.

Po ministrově rezignaci se budou muset rozhodnout mezi náměstkem ministra zahraničí Lukášem Kauckým a místopředsedou ČSSD a pražským náměstkem Petrem Dolínkem. Teoreticky by však dalšího kandidáta na lídra mohlo předložit grémium ČSSD. Ludvík o svém rozhodnutí, které sociální demokraty překvapilo, nechtěl s novináři mluvit.

„Neprošla kandidátka, kterou jsem postavil,“ vysvětlil stroze. Na otázku Práva, zda bude alespoň na druhém místě kandidátky, řekl Ludvík ne.  Spekuluje se, že Ludvíka nejvíce zklamalo, že do první trojice kandidátky neprošla jeho náměstkyně a bývalá místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová.

Připomíná mi to boj cestujících první třídy na Titaniku o místo v záchranném člunu
Jiří Koskuba, pražský poslanec

Ta se 10. března na sjezdu ČSSD v Brně vzdala obhajoby postu místopředsedkyně a uvolnila post ve vedení Dolínkovi. Podle zdroje z vedení pražské ČSSD by Ludvík nyní vůbec kandidovat do Sněmovny neměl. „Ludvík nemá jinou nominaci, jen na post lídra,“ řekl zdroj Právu.

Kaucký byl v úterý na výboru schválen i jako dvojka kandidátky – v případě, že by byl jednička, tak se posune nahoru. Jako trojku chce většina pražské ČSSD starostu Prahy 8 Romana Petruse. Na trojce kandidátky chtěl Ludvík starostu Prahy 10 Vladimíra Nováka, který obsadil post na radnici po Radmile Kleslové (ANO) v červnu 2016.  Kaucký si z Ludvíkova rozhodnutí nic nedělá. „Krok kolegy Ludvíka vnímám jako jeho osobní rozhodnutí související s neschválením jím navržené kandidátky,“ napsal Právu.

Motol místo Sněmovny?

Vyhrocené jednání soc. demokraté nečekali. „Překvapilo mě to a počkám si, jak se situace vyvine,“ řekl Právu Petrus, který na jednání výboru nebyl a informace teprve sbírá. Situace se nelíbí pražskému poslanci Jiřímu Koskubovi. „Už se vůbec nechci vyjadřovat k situaci ve vedení pražské ČSSD. Je mi pana předsedy KVV upřímně líto,“ řekl Právu.

„Připomíná mi to boj cestujících první třídy na Titaniku o místo v záchranném člunu. Jenže ta jsou tam tak maximálně dvě. A podotýkám, že na zmíněné nešťastné parolodi měli mnozí z té horní paluby úroveň. Zde o tom lze s úspěchem minimálně pochybovat,“ dodal Koskuba pro Právo.

Takový průběh jednání neočekával ani šéf Idealistů a člen pražské soc. dem. Radim Hejduk. „Zarazilo mě, že pan Ludvík odstoupil. Proti němu jako lídrovi nikdo nevystoupil. Zatím to ale pořád není úplně definitivní, rozhodne se až v primárkách,“ řekl Právu Hejduk, kterého výbor navrhl na šesté místo kandidátky.

Pokud ministr zdravotnictví nebude do Sněmovny kandidovat, po konci jeho vládního angažmá se bude moci vrátit do křesla ředitele nemocnice v Motole.

Reklama

Výběr článků

Načítám