Hlavní obsah

Důsledky dlouhé schůze: Farskému se komplikuje odlet do USA, Lipavský bude chybět na jednání EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli rekordně dlouhému jednání o důvěře vládě musí jeho účastníci měnit svůj program. Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se kvůli sněmovním povinnostem nezúčastní zasedání ministrů zahraničí zemí EU. Plány musí změnit také poslanec Jan Farský, který se chystá na půlroční stáž v USA.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Schůze Poslanecké sněmovny.

Článek

„Kvůli vládním povinnostem a prodloužené debatě o její důvěře v Poslanecké sněmovně musel ministr Lipavský zrušit svoji účast na neformálním zasedání ministrů zahraničních věcí EU v Brestu ve dnech 13. až 14. ledna. Během jednání jej zastoupí náměstek Jiří Kozák,“ informovalo ve čtvrtek ministerstvo zahraničí s tím, že na neformální schůzce mají ministři řešit bezpečnost, obranu či vztahy EU a Číny.

Schůze k důvěře vládě začala ve středu ráno a pokračovala i během noci na čtvrtek, na hlasování ale zatím nedošlo. Jednání bylo ve čtvrtek kolem sedmé ráno přerušeno, pokračovat by mělo večer. Přes den mají poslanci na programu mimořádnou schůzi, na níž řeší sponzory STAN.

Jednání o důvěře Fialově vládě je rekordní

Domácí

Plány se tím zkříží také poslanci Janu Farskému (STAN), který se rozhodl dát na půl roku před prací ve Sněmovně přednost stáži na univerzitě v americkém Oregonu. V týdnu uváděl, že pokud vláda získá důvěru už ve středu, odcestuje ve čtvrtek. Protože se tak nestalo, je zřejmé, že bude muset let odložit.

I když bude několik měsíců v zahraničí, chce si Farský ponechat mandát zákonodárce, na důležitá hlasování ale prý chybět nebude.

Je to podvod. Slož mandát, vyzval Farského Kalousek

Domácí

Ve čtvrtek dopoledne byl poslanec ve Sněmovně. Novinky ho prostřednictvím SMS oslovily s dotazem, jak chce své plány přehodnotit, ale zatím nereagoval.

I když má vládní koalice ve Sněmovně jasnou většinu, schůze se táhne. Zatím trvala 22 hodin a už teď je jasné, že bude nejdelším jednáním o důvěře v novodobé historii země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám