Hlavní obsah

Dušek: Máme až devět okresů, které jsou potenciálně rizikové

Novinky, kov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je zhruba osm až devět okresů, které lze nyní považovat za potenciálně rizikové z hlediska šíření nákazy koronavirem. V pátek to v Českém rozhlasu řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

„Stále je nějakých osm devět okresů, které označujeme za potenciálně rizikové a musí se ta situace tam došetřit a musí se ta epidemie dobrzdit,“ uvedl Dušek.

Za regiony s rizikovými trendy přímo označil okresy Český Krumlov, Klatovy, částečně České Budějovice, ale také Šumperk a Vsetín. Hodnoty jsou podobně zvýšené i na Jablonecku, Liberecku a také na Prachaticku.

„To může být zárodek nějakého dalšího šíření epidemie v takových těch lokálních ohniscích, která třeba známe z minulého léta, i když ta situace v tomto roce a v létě bude absolutně jiná právě díky očkování,“ poznamenal.

Podle něj je nyní třeba sledovat rozdíly mezi kraji a na úrovni okresů.

Průměrný počet nových nákaz klesá, což se podle Duška týká všech věkových kategorií.

Za poslední týden připadá na 100 000 obyvatel v průměru 15,75 potvrzených případů. Zatímco v Karlovarském kraji je týdenní průměr na 100 000 lidí šest případů, v „nejhorších” krajích – Libereckém a Jihočeském – je to 28 případů.

Chráněna více než polovina populace

„Progresivněji klesala ta nálož a drží se to dál v těch nejvíce seniorních skupinách obyvatel, které byly prioritně očkovány jako první,“ uvedl s tím, že v nejvyšších věkových kategoriích je proočkováno až 90 procent populace.

Koronavirová mapa: Nejhorší jsou okresy na jihu Čech

Domácí

Že by mladí lidé neměli zájem o očkování, není podle něj z dat zřejmé. Zatím relativně nízké procento očkovaných nebo přihlášených v těchto kategoriích přičítá tomu, že se mohou hlásit o vakcínu teprve krátkou dobu. Pro mladé nad 16 let se očkování otevřelo až od 4. června, třicátníci se mohli zaregistrovat od 24. respektive 26. května.

Podle Duška už může být v Česku chráněná více než polovina populace. Doposud bylo vykázáno přes 6 300 000 očkování, kompletní očkování má za sebou 1 906 262 lidí.

„Vezmu-li si veškerou dospělou populaci v kategorii věku 16+, tak v tuto chvíli máme 50 procent s aspoň jednou dávkou, 22 procent s oběma dávkami, a když k tomu připočteme ještě ty, kteří tu nemoc prodělali nedávno a nemohou být očkováni, tak ta dospělá populace nad 16 let je už dneska chráněná určitě z více než 50 procent, možná i z více než 60 procent, takže ta situace začíná být skutečně stabilní,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám