Hlavní obsah

Dušek: Covid se v Praze šíří hlavně mezi mladými lidmi

Novinky, jam, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus se v Česku momentálně nejvíce šíří v Praze. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je to zejména mezi mladými lidmi mezi 16 a 29 lety. Tito lidé mají s ohledem na životní styl více kontaktů a je u nich i menší zájem o očkování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

Aktuálně se podle Duška zastavil pokles epidemie co do počtu nově zachycených případů. Zdůraznil však, že nejde o plošnou záležitost.

„Naprostá většina krajů zachycuje pár případů denně. Výjimkou je Praha, tam se pokles zastavil už před několika dny a nyní to trochu narůstá,” doplnil.

„V Praze virová nálož postupně roste u mladých lidí ve věku 16 až 19 a 20 až 29 let. To určitě bude mít nějaký vztah k životnímu stylu a množství rizikových kontaktů, který logicky má tato skupina nejvyšší,” uvedl Dušek.

Od půlnoci se k očkování můžou hlásit děti od 12 let

Koronavirus

Podle něj nejde o dramatický efekt předešlého rozvolnění. Ten by se musel projevit dříve.

„Vidíme změnu chování mladé populace, která je relativně málo proočkovaná, a tedy se snáze nakazí,” konstatoval šéf zdravotnických statistiků s tím, že v České populaci je stále 25 až 30 procent jedinců, kteří jsou k viru vnímaví a představují potenciál, aby se epidemie obrátila k růstu. Podobný vývoj je podle něj i v dalších zemích.

Dušek označil vývoj v metropoli za „déjà vu”. Loni prý byla situace podobná.

„Stále nemáme komunitní ochranu, nejsme dostatečně proočkovaní a stále máme velký potenciál, aby se epidemie znovu otočila a začala růst,” připomněl Dušek a apeloval, aby se lidé nechali očkovat.

Reprodukční číslo se ve středu poprvé od dubna dostalo nad hodnotu 1.

Statistici se podívali na příčiny úmrtí. Covid byl loni na druhém místě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám