Hlavní obsah

Dukovany bez účasti Ruska a Číny, dohodl se Havlíček s opozicí

Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) se dohodl s opozicí na tom, že podpoří senátní návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. V úterý to potvrdil Novinkám.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministr průmyslu za ANO Karel Havlíček vystoupil na tiskové konferenci 11. února 2020 v Jaderné elektrárně Dukovany.

Článek

„Část opozice chtěla ještě pozměňovací návrh, proti kterému principiálně nic nemáme, ale nechtěli jsme již nic zdržovat a vracet zákon do druhého čtení, nicméně podpoříme senátní návrh, bude-li v podobě, na které jsme se shodli,“ uvedl Havlíček.

Odkazoval přitom na to, že neúčast firem je dána již usnesením vlády a zněním zadávací dokumentace.

ČEZ požádal o vydání územního rozhodnutí pro nový blok v Dukovanech

Domácí

Podpora pozměňovacího návrhu nicméně podle Petra Gazdíka (STAN) uvolní cestu k tomu, že strany koalic Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) a Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) přestanou ve Sněmovně blokovat návrh zákona o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, takzvaný zákon lex Dukovany.

Záruky o neúčasti firem má jako pozměňovací návrh doplnit horní komora. „Návrh bude načten v Senátu,“ sdělil Gazdík Novinkám.

Kováčik: Hlavně neprodělat

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se přímé odpovědi na to, zda ho Havlíčkův odmítavý postoj k Rusku a Číně zklamal, vyhýbal. „Mám pocit, že je předně důležité, aby byly Dukovany dostavěny,“ uvedl na tiskové konferenci.

,,Nejde o to, že bychom chtěli, aby stavěli Rusové či Číňané, ale aby ČR na zakázce neprodělala,“ doplnil Kováčik.

Crouzet: Bez jádra klimatických cílů nedosáhneme

Domácí

Třetí čtení návrhu bylo ve Sněmovně zahájeno na začátku února, několikrát bylo ale přerušeno. Důvodem byla mimo jiné právě snaha části opozice zakotvit v zákoně bezpečnostní pojistky k výstavbě nového bloku proti ruským a čínským firmám.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám