Hlavní obsah

ČEZ požádal o vydání územního rozhodnutí pro nový blok v Dukovanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebíč

Společnost Elektrárna Dukovany II, dceřiná firma ČEZ, v úterý požádala o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný blok v Dukovanech. Sdělil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stavebnímu úřadu v Třebíčí firma předala více než 30 tisíc stran dokumentace a příloh o váze 250 kilogramů. Přípravný tým podle něj v rámci přípravy podkladů musel mimo jiné získat více než 900 stanovisek, rozhodnutí, souhlasů a vyjádření od dotčených orgánů nebo vlastníků či správců technické a dopravní infrastruktury a dalších institucí.

ČEZ doplnil dokumentaci, s Rosatomem se nepočítá

Ekonomika

„Postupujeme v souladu s harmonogramem, kdy na sebe jednotlivé etapy navazují. Stávající trend evropské energetiky potvrzuje naše původní předpoklady, že stabilní a především bezemisní významný zdroj budeme v příštích desetiletích nutně potřebovat,” řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Aktuálně počítáme se stavbou jednoho bloku, ale řízení, jež na sebe navazují, se od začátku týkají dvou výrobních jednotek.
Petr Závodský, generální ředitel Elektrárny Dukovany II

Firma připomněla, že územní řízení, které se uskutečňuje podle stavebního zákona, navazuje na proces posuzování vlivů nového zdroje na životní prostředí (EIA). Souhlasné stanovisko EIA Elektrárna Dukovany II získala v roce 2019.

Stejně jako v případě už získaného povolení k umístění nového jaderného zdroje se územní řízení týká až dvou bloků s maximálním výkonem do 2400 megawattů (MWe), podotkl ČEZ.

"Aktuálně počítáme se stavbou jednoho bloku, ale řízení, jež na sebe navazují, se od začátku týkají dvou výrobních jednotek. Navíc nám tento postup dává možnost se případě operativně rozhodnout o změně záměru, pokud by to situace vyžadovala," řekl generální ředitel Elektrárny Dukovany II Petr Závodský.

O plánech ČEZ v bezemisní energetice i celkovém rozvoji

Ekonomika

Vláda v polovině dubna oznámila, že Česko se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích za Zlínsku v roce 2014 rozhodlo nepřizvat do tendru na stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany ruskou společnost Rosatom.

Ministři schválili usnesení, že takzvaný bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států, to znamená firmám EDF, KHNP a Westinghouse. Už dříve byla vyřazena čínská firma CGN.

Reklama

Výběr článků

Načítám