Hlavní obsah

Duka zkritizoval Zaorálka kvůli ÚSTR, mluví prý jako hlavní komunistický ideolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Dominik Duka, který je členem Konfederace politických vězňů, se vložil do sporu kolem vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Odvolání dosavadního ředitele Daniela Hermana podle něj nepovede k rozvoji této instituce. Navíc ostře zkritizoval Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za jeho slova o "depolitizaci" ústavu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

ODS a ČSSD se navzájem osočují ze snahy politicky ovládnout ústav, jenž se zabývá zkoumáním totalitní minulosti země. Podle ODS má levice zájem na tom, aby byl ústav umlčen, a neinformoval tak o zločinech komunismu. To ale opozice odmítá.

Duka uvedl, že jej v „nejvyšší míře“ zaskočil způsob, jakým byl odvolán Herman. Podle něj to bylo zřejmě dohodnuto na základě politické objednávky.

Rovněž poukázal na slova místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, že v případě ÚSTR jde v současnosti pouze o "depolitizaci" tohoto ústavu. Zaorálek podle Duky hovoří jako hlavní ideolog českých komunistů Václav Kopecký či prokurátor Josef Urválek, když hovoří o "antikomunistickém třeštění".

"Neštítí se nazvat gestapáckými či estébáckými metodami skutečnost, že paní (Monika MacDonagh-Pajerová) ocitovala z jeho dopisu, který jí před časem napsal a v němž jasně hovoří o tom, že 'ústav je špinavá, hnusná instituce, kterou je potřeba vymést'," uvedl Duka na adresu Zaorálka.

Přiklonil se k Sobotkovi

Dle Duky nezbývá než přikývnout slovům senátora Přemysla Sobotky (ODS), který prý na adresu Zaorálka řekl, že lže občanům. "Projevy tohoto typu jsme soustavně ohlupováni, to už není dělání si legrace z občanů a voličů, to je přímo výsměch pravdě a poctivosti, absolutní neúcta ke slušnosti," uvedl Duka k výrokům Zaorálka.

Situace kolem ÚSTR se vyhrotila v posledních dnech. Ve středu Rada rozhodla o odvolání Hermana, ve čtvrtek pak na protest proti tomuto rozhodnutí rezignovala část vědecké rady. Další její členové skončili v pátek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám