Hlavní obsah

Duka přitvrdil: Kampaň ČSSD proti restitucím je jako propaganda Třetí říše

Novinky, val, jov
Praha
Aktualizováno

S blížící se 25. schůzí Senátu, na které se bude projednávat zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, se vyostřují spory mezi příznivci a odpůrci tohoto zákona. Představitelé České biskupské konference, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí se postavili proti kampani ČSSD, která používá odpor k restitucím jako jedno z klíčových volebních témat.

Foto: http://www.cssd.cz/

Volební plakát ČSSD

Článek

„Způsob nevěcného vedení argumentace a demagogická útočná kampaň České strany sociálně demokratické, vedená mj. i pomocí billboardů, vytvářejí ve společnosti atmosféru neopodstatněné závisti a nenávisti nejen vůči církvím a náboženským společnostem, ale i vůči občanům jako takovým,“ stojí v prohlášení, pod které se podepsali předsedové zmíněných organizací Dominik Duka, Joel Ruml a Jiří Daníček.

Při kritice ČSSD navíc zvolili těžký kalibr, když zmínili totalitní režimy. „Předvolební propaganda sociální demokracie tak útočí slovníkem obou někdejších totalit a pamětníci mohou potvrdit, že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty Třetí říše, narudo přetřenými gottwaldovskými ideology,“ stojí dále v textu.

ČSSD přešla do protiútoku

Reakce ČSSD na sebe nenechala dlouho čekat. Její šéf Bohuslav Sobotka kontroval prohlášením, že právě církve volí totalitní slovník. „Vedení sociální demokracie zcela odmítá způsob argumentace a slovník z dob hluboké totality, který někteří církevní představitelé v dnešním otevřeném prohlášení použili,“ uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

Představitele církví šéf ČSSD vyzval, aby nesměšovali náboženské svobody s politikou. A také, aby nesměšovali víru s financemi a výší finančního vyrovnání. „Podstatou nynější společenské diskuse nejsou náboženské svobody, ale peníze a majetek, které mají být poskytnuty z veřejných zdrojů,“ sdělil Sobotka.

Zároveň přislíbil, že pokud nebude vládní návrh majetkového narovnání s církvemi schválen, sociální demokracie navrhne nové jednání u kulatého stolu, kde by zasedli představitelé církví a zástupci všech parlamentních politických stran.

Výbor přijetí zákona senátorům nedoporučil

Podle návrhu zákona o majetkovém vyrovnání by církve měly od státu získat 56 procent zabraného majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun a během 30 let dalších 59 miliard finančních kompenzací, které mohou s inflací dosáhnout až skoro 100 miliard. Sociální demokraté tvrdí, že je vyčíslený majetek nadhodnocen, navíc podle některých ani nemusel patřit církvi, nýbrž státu.

Duka a spol. si ale stěžují, že nehodlají nikoho okrádat, nýbrž že se jedná o navrácení části zkonfiskovaného majetku. Navíc prý sociální demokraté svou kampaní proti restitucím poškozují církve a náboženské společnosti, ačkoli tvrdí, že nejde o útok proti církvím, ale o politický boj. „Říká-li totiž, že dnešní koalice daruje církvím peníze ukradené ostatním, pak z církví dělá spoluviníky při krádeži,“ tvrdí.

Poslanci návrh odsouhlasili v polovině července ve třetím čtení. Nyní putuje k senátorům, kteří jej zřejmě smetou ze stolu. Naznačil to již ve středu senátní výbor, který doporučil zákon vetovat. Pro přehlasování veta budou poslanci potřebovat 101 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám